Dizelaši odlaze u istoriju?

P. Ž.

četvrtak, 15. 03. 2018. u 22:54

Дизелаши одлазе у историју?

Škoda vižn “

Prema očekivanjima, 88. Međunarodni salon automobila u Ženevi obeležila elektro i koncept vozila

VOZILIMA sa dizel-pogonom preti veoma brzi odlazak u istoriju. Posle silnih afera, prokazani (po mnogima neopravdano) kao najveći zagađivači vazduha, dizelaši, bez obzira na poboljšanja i smanjenja emisije štetnih gasova, gube bitku.

Tako je posle saopštenja "Fijata" da će od 2022. godine svoj čuveni "multidžet" dizel-motor prestati da proizvodi, saopštenja "smarta" da će ubuduće praviti samo električne modele, oglasio i japanski gigant "Tojota" saopštenjem da neće više, dakle od ove 2018. godine, praviti dizel-motore!

Zato i ne čudi što je u Ženevi skoro svaki veliki proizvođač ponudio svoju viziju vozila budućnosti. Sve vrvi od elektromobila, plagin hibrida, naravno spregnutih sa sistemima autonomne vožnje.

Svi ističu povećanu autonomiju (sada je 500 km sa jednim punjenjem baterija čini se već postao standard), ali i zalaze u razne sfere i kategorije tržišta.

Tako smo videli SUV vozila na struju i hibridne pogone, "čiste" elektromobile u svih klasama - od gradskih do luksuznih, supersportskih...

Najveći "krivac" za pogrom dizelaša, nemački "Folksvagen", nastavio je da prikazuje svoju moć i na polju elektromobila. "Reno" je, ponovo, iako je davno zakoračio u ovu oblast ("zoe" je najprodavaniji elektromobil godinama u Evropi) prikazao vozilo od kojeg zastaje dah.


Folksvagen baz“

I mali proizvođači, poput Švajcaraca iz kompanije "Mikro" (model "e-mobil mikrolino mikro") imaju spremne odgovore za prevoz budućnosti...


Micubiši autlender“

"Škoda" je na primer ponudila koncept "vižn iks" kojim će moći da koristi benzin, gas ili struju za pogon..


Reno EZ “

Čak je i legendarni "bentli" predstavio svoj hibridni model...


Folksvagen kros“