Lepše je sa Nadom

M. BABOVIĆ

18. 08. 2006. u 18:58

U SPS moguće aktiviranje starih kadrova. Bivša ministarka kulture predložena za šefa spoljnopolitičkog odbora. Poželjan i angažman nekadašnjeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića

BIVŠA ministarka kulture dr Nada Popović-Perišić i nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović, mogli bi na mala vrata ponovo da uđu u vrh SPS. Ovaj tandem uglednih socijalista zadržao je, doduše, partijske knjižice i posle brodoloma 5. oktobra, ali sadašnje rukovodstvo želi više da ih uključi u rad stranke.
Za vreme svog ministrovanja, od 1994. do 1998. godine, dr Nada Popović-Perišić lansirala je čuvenu kampanju "Lepše je sa kulturom". I njenim kolegama bi, izgleda, bilo lepo da ona više "zalegne" za stranku. Zato je i predložena za šefa spoljnopolitičkog odbora, a već je i u stranačkom telu koje se bavi pripremom predstojećeg kongresa. Ne zna se, međutim, da li će i Jovanović prihvatiti ozbiljniji angažman u partiji. Bivši ministar inostranih poslova, koji je na poslednjem kongresu istupio iz GO, potvrdio je, naime, "Novostima" da neće "pucati" na funkcije.
Pitanje je da li bi mogući "povratak" pomenutog dvojca širom otvorio vrata i ostalim prekaljenim socijalistima, koji su prethodnih godina bili u senci. Ovu temu na prethodnoj sednici IO načeo je predsednik političkog saveta Milomir Minić. On je partijskim saborcima predložio platformu, koja bi podrazumevala okupljanje svih levičarskih snaga pod skutima socijalista. Tako je i procurelo da se pod krov na Studentskom trgu, navodno, vraćaju i "otpadnici" Nebojša Čović i Zoran Lilić. Predsednik GO SPS Ivica Dačić odmah je za "Novosti" ovaj najavljeni transfer ocenio kao besmislicu.
Bivšem gradonačelniku Beograda i jednom od moćnijih ljudi u SPS sredinom devedesetih u stranci još nisu zaboravili petooktobarski greh. Zato je i vraćanje Čovića u staro jato malo verovatno. Slično je i sa Lilićem, kome osim neverstva zameraju i što se pojavljivao kao svedok u haškoj sudnici u procesu protiv Miloševića.
Na veliku stranačku pozornicu s mukom će se, bez sumnje, opet popeti i Ratko Marković. Pisac važećeg ustava najavio je da će prisustvovati kongresu ili kao gost ili kao delegat. Njegovi protivnici oštro su mu poručili da bi prvo trebalo da postane član SPS, a zatim da se kandiduje za određenu funkciju. Markovićevi rivali očito aludiraju na to da je on, navodno, u oktobru 2000. godine vratio partijsku knjižicu.
Generalni sekretar SPS Zoran Anđelković tvrdi da podele na stare i nove kadrove partiji mogu samo da nanesu štetu.
- Ne bih sada o imenima, ali među uglednim socijalistima koji više nisu u prvom planu ima mnogo onih koji su prihvatljivi - kaže Anđelković. - Većina njih imaju partijske knjižice i niko im ne brani da se aktivnije uključe u život stranke.SVE REČENO

LIDER SDP Nebojša Čović nije hteo da komentariše najave da bi mogao da se vrati u SPS.
- Sve što sam imao da kažem na tu temu, rekao sam - kratko nam je saopštio Čović, kojega su, očito, pogodile spekulacije da je već "viđen" na Studentskom trgu.


HAŠKI VRH

DVOJICA nekadašnjih najviših funkcionera SPS su u Hagu - Milan Milutinović i Nikola Šainović. Na političkoj sceni odavno nema ni Gorice Gajević. Nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, Dragan Tomić, sada je penzioner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)