BEOGRAD - Istoričar Čedomir Antić izjavio je u intervjuu FoNetu da ideja nezavisne Srbije nije pitanje realnosti, već imperativ, i naglasio da se usvajanjem lošeg koncepta državne zajednice samo nagomilavaju problemi, koje sigurno neće rešiti niko iz inostranstva.
- Pitanje je samo da li će srpski narod imati snage da stvori političku elitu u meri potrebnoj da očuva državu i njene interese - rekao je Antić i naglasio da njegov predlog predstavlja, u suštini, novi nacionalni program, koji bi trebalo da počiva na demokratskom konsenzusu stranaka, “mnogo zdravijem od ranijih”.
- Nadam se da će G17 plus uspeti da istraje i okupi još stranaka za sprovođenje ovog programa, čija je suština proglašenje srpske države, stvaranje funkcionalne države i raskid sa srpskim mitovima o teritoriji i veličini države - rekao je Antić.
Povodom negativnih reagovanja iz Brisela na ideju nezavisne Srbije, Antić je konstatovao da Srbiju nije stvarao, niti gasio, neko iz inostranstva i ocenio da je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana pre dve godine došao da ponudi dobre uslove, koje srpske vlasti nisu iskoristile.
- Ali, Solana ima opravdanje, jer neće živeti ovde i nema obavezu da prelazi granicu kod Prijepolja - objasnio je Antić.
On je poručio da vlasti u Srbiji ne bi trebalo da se kriju iza “jednog uglednog evropskog birokrate” i upozorio da se usvajanjem lošeg koncepta problemi ne mogu rešiti.
Najveća greška za Srbiju bila bi da svoje snove o državi, na kraju, podredi košmaru formalno velike države, a realno države pod tutorstvom političkih elita Crne Gore, Kosova i možda Makedonije - predočio je Antić.

NEZAVISNOST
Ako ne budemo imali nezavisnu Srbiju, nećemo imati demokratiju, a bez toga nećemo postati deo ozbiljne Evrope, ocenio je Antić, čiji je koncept nezavisne Srbije prihvaćen kao deo državnog programa stranke G17 plus.
Antić je izrazio zabrinutost da će Srbija, ukoliko ne bude nezavisna, “nestati sa evropske pozornice naroda” i založio se da Srbija spozna realnost i pođe putem Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke.