Imunoterapija jača od tumora

A. VASIĆ

21. 10. 2018. u 12:35

Имунотерапија јача од тумора

Foto: Privatna arhiva

U Institutu za plućne bolesti Vojvodine 51 oboleli se leči najsavremenijim lekovima protiv karcinoma pluća. Kontrole pokazuju da se za devet nedelja kancer smanjuje za devet milimetara

UKUPNO šest pacijenta sa karcinomom pluća trenutno se leči najnovijom imunoterpijom, dok 45 pacijenata dobija ciljanu molekularno biološku terapiju u Institutu za plućne bolesti Vojvodine. U ovoj ustanovi, savremeno lečenje najčešćeg i najsmrtonosnijeg raka omogućeno je kroz donacije i kliničke studije, zahvaljujući kojima se život pacijenta sa metastazama na plućima dvostruko ili čak trostruko produžava.

Nova ciljana terapija primenjuje se u grupi pacijenta kod koje je procenjeno da postoji najveća verovatnoća da lečenje bude uspešno, na osnovu prethodnih genetskih testiranja. Postojanje biomarkera je pokazatelj najveće verovatnoće da će pacijent reagovati na novu terapiju.

- Rezultati su ohrabrujući. Kod pacijenata kod kojih su terapije primenjene, zabeleženo je povlačenje tumora. U slučajevima kada je povlačenje dugotrajno, karcionom pluća praktično može da se prevode u hroničnu bolest - objašnjava upravnik Klinike za pulmološku onkologiju dr Goran Stojanović.

Ovu terapiju dobijaju Daliborka Antić (47) iz Rume i Erika Keri (45) iz Kikinde. Eriki je adenokarcinom pluća dijagnostikovan u četvrtom stadijumu u januaru prošle godine. Od tada se leči kombinacijom hemioterapije i biološkog leka, koji dobija svakog 21. dana u Instititu, nakon čega odlazi kući i nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima.

- Kancer mi se smanjio za više od 50 odsto. Na svakih devet nedelja idem na provere i pokazalo se da je kancer svaki put manji za devet milimetara. Osećam se dobro, vratila sam normalnu kilažu i “popravila” se više od 10 kilograma. Jako mi je važno to što više nemam nikakve bolove, živim normalno - kaže Erika za “Novosti”.

Najveće šanse za izlečenje od ove opake bolesti imaju pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su uspešno operisani. Zahvaljujući lekovima nove generacije, sve više šanse imaju pacijenti u najtežim fazama bolesti, ali se ovakve vrste lečenja u Srbiji najčešće sprovodi kroz donacije, kliničke studije ili odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente.

- Dostupnost biološke i imunoterapije je veliki uspeh koji je postignut za samo nekoliko godina. Ono što sada predstavlja cilj, jeste da ova terapija bude omogućena pacijentima o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - kaže dr Stojanović.

U Srbiji od karcinoma pluća godišnje oboli oko 6.000 ljudi, dok se svaki dan dijagnostikuje 20 novih pacijenta, od kojih je sve više žena. Pušenje je glavni faktor rizika i odgovorno je za pojavu bolesti kod 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena, pokazuju podaci. Institut za plućne bolesti Vojvodine je centar u kojem se sporovodi detaljna dijagnostika i lečenje, koje podrazumeva hirurgiju, hemoterpiju, biološku, imuno terapiju, zračenje i palijativne procedure. U dnevnoj bolnici leči se više od 3.000 pacijenata godišnje.

Najčešći simtom ove bolesti su kašalj, otežano disanje, nedostatak vazduha, bol u grudnom košu, promuklost i izraženi gubitak telesne težine. Može da se pojavi bol u ramenu ili ruci, koji se često pogrešno leči fizikalnom ili reumatološkom terapijom, sve dok ne postane jasno da je reč o uznapredovalom karcinomu pluća sa urastanjem u nerve. Zbog toga su važni redovni pregledi koji podrazumevaju niskodozni skener pluća i radiografiju, uz pomoć kojih se ovaj problem otkriva na vreme.


VELIKI USPEH

KAKO objašnjava dr Bojan Zarić, načelnik centra za klinička istraživanja u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, imunoterapija ne deluje direktno na tumor, već na imuni sistem organizma, čime se produžava život.

- Na ovaj način, pacijentima sa udaljenim metastazama život može da se produži za nekoliko godina. To je veliki uspeh, kada uzmemo u obzir da je produženje života u ovim slučajevima bilo svega nekoliko meseci - kaže dr Zarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)