Kad je dobra probava, dobro je i zdravlje

M. Vasiljević

22. 02. 2016. u 08:55

Zadržavanje otpadnih materija u crevima može da bude uzrok mnogih bolesti

Кад је добра пробава, добро је и здравље

SVE dok je stolica redovna, nema bojazni da će otrovi, odnosno otpadne materije da se zadrže bilo gde u crevima i izazovu neku od zapaljenskih bolesti, ili karcinom. Iako su creva duga nekoliko metara, ništa od nepotrebnih materija neće da se zadrži u njima, jer se stalnim kontrakcijama istiskuje otpadni materijal, pa se tako, creva praktično sama čiste.

Zato ispiranja creva koje se primenjuju u nekim privatnim ordinacijama nisu potrebna, a cela procedura može da bude opasna ako je izvode nestručne osobe, upozorava dr Ivana Jovičić, gastroenterolog i šef Kabineta za zapaljenske bolesti creva u Kliničkom centru Srbije.

- Ljudski organizam je savršena mašina, jer ono što pojede on najpre obradi, ono što treba ostavi, a što ne treba izbaci iz organizma, stolicom, znojem i urinom - objašnjava dr Jovičić.

Problem može da nastane ako se opstipacija, odnosno zatvor javlja često, i ako se pojavi poremećaj u konzistenciji stolice, ili krv u stolici. To su tegobe koje treba dodatno ispitati.

- Generalno, creva se, u proseku, prazne na svakih dva do tri dana. Ako neko nema stolicu više od sedam dana, postoji sumnja na patološko stanje i ozbiljan razlog za detaljno gastroenterološko ispitivanje.

PREVENTIVNI PREGLEDI PRVA u nizu ispitivanja uzroka osptipacije je test na skriveno krvarenje, koje prema rečima dr Ivane Jovičić treba da bude redovan preventivni pregled kod osoba starijih od 50 godina:- Kod pacijenata koji nemaju pozitivnu porodičnu anamnezu treba da se radi i kolonoskopija, na svakih pet godina - savetuje doktorka Jovičić.

Ako se opstipacija javi jednom ili dva puta godišnje, to nije razlog za veliku uzbunu, ali telu svakako u tim situacijama treba pomoći da se oslobodi nagomilanih toksina.

Uzroci zatvora su mnogobrojni: promena klime i sredine, stresovi, dehidriranost, velika vrućina ili hladnoća.

- Brza hrana koju sve češće jedemo u nedostatku vremena idealna je podloga za nastanak zatvora, kao i smanjeno unošenje vlaknaste hrane i tečnosti. Moderan život donosi češće probleme sa opstipacijom samo zbog loših navika u ishrani - objašnjava dr Jovičić.

Nije toliko važno u kom periodu dana imamo stolicu, kaže naša sagovornica, iako je najbolje da se praznimo ujutru, jer tako pripremamo creva da prime ono što ćemo tokom dana jesti. Oni koji nemaju jutarnju stolicu nemaju zdrave navike u ishrani, ne doručkuju, preskaču obroke i uzimaju malo tečnosti.

- Telo može da se istrenira da se redovno prazni ujutru. Potrebno je ustati ranije, obavezno doručkovati, otići u toalet i sačekati deset do petnaest minuta - objašnjava dr Jovičić.

Pravilna ishrana, f

izička aktivnost i dva i po litra tečnosti dnevno neophodni su za normalno pražnjenje. To podrazumeva tri do četiri porcije povrća i dve porcije voća na svakodnevnom meniju, i manje crvenog mesa, jer ono "zatvara". Trebalo više jesti ribu, pileće ili ćureće meso, žitarice.

- Poželjno je izbegavati bela testa, a jesti crni hleb i testa sa celim zrnima žitarica, koja provociraju stolicu. Gazirana pića izbegavati jer izazivaju zatvor zbog velike količine šećera i ostalih supstanci. Tri čorbasta jela nedeljno su imperativ za zdravu, normalnu stolicu bez gasova i bolova u trbuhu - napominje dr Jovičić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rada

22.02.2016. 13:28

Moja majka je preminula od karcinoma debelog creva iako nikada nije imala problema s praznjenjem, jela je redovno kuvano hranu i mnogo svezeg voca i povrca. Meni su lekari predlozili preventivne preglede zbog genetike i pronasli mi polipe koje sam na vreme skinula.Naponjimem da zivim vrlo zdravo. Zato, postovani doktore dr.Jovicicu, hvala Vasim kolegamo koji su me na vreme uputili na te "skupe preglede" i verovatno mi sacucali glavu.