Slatki krajevi Srbije
27. 06. 2020. u 10:00
Slasnim zalogajima upoznaćemo vas sa raznolikim predelima i karakterističnim poslasticama od severa do juga naše zemlje
Depositphotos
OVE godine Sunoko putuje kroz slatke krajeve Srbije! Slasnim zalogajima upoznaćemo vas sa raznolikim predelima i karakterističnim poslasticama od severa do juga naše zemlje.
Pripremite se za slatko putovanje i za uživanje u ukusima domaćih kolača!
Dvorac Dunđerski - Doboš torta

za kore:
10 jaja
10 kašika Sunoko šećera
10 kašika brašna
Za fil:
8 jaja
10 kašika Sunoko šećera
100 g Sunoko šećera u prahu
200 g čokolade za kuvanje
375 g putera
Za glazuru:
15 kašika Sunoko šećera
kašika putera
Umutite belanca, pa dodajte Sunoko šećer i mutite dok se ne sjedine. Kašikom dodajte žumanca i brašno. Podelite smesu na 6 delova. Na prevrnuti pleh stavite pek-papir, pa špatulom rasporedite smesu za koru. Pecite na 200 stepeni 7 minuta. Postupak ponovite za svaku koru. Odvojite belanca od žumanaca, pa ih dobro umutite.
Dodajte Sunoko šećer, ponovo mutite, zatim sjedinite sa žumancima i stavite da se kuva. U vruć fil dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, izmešajte i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi umutite puter sa Sunoko šećerom u prahu, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Na pet korica ravnomerno nanesite fil, a preko šeste razlijte glazuru.
Dvorac Dunđerski

Karamelizujte 15 kašika Sunoko šećera, a kad se potpuno rastopi dodajte kašiku putera. Vruću glazuru razvucite kašikom preko poslednje korice. Povlačite ravne linije uzduž i popreko. Ostatak fila sipajte u špric za ukrašavanje, pa kada se glazura prohladi dekorišite tortu po ivicama. Stavite tortu u frižider i služite je 24 sata kasnije.