Tope se u ustima: Vanilice po bakinom receptu
08. 03. 2020. u 12:15
Evo još nekoliko posnih poslastica: čokoladna oblanda, jednostavne bombice, domaća baklava, mafini sa orasima
Depositphotos
VANILICE PO BAKINOM RECEPTU
250 ml ulja
1/2 šoljice vode
1 šoljica šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
vanilin šećer
brašno po potrebi
šećer u prahu
džem
Zagrejte ulje kako bi se neutralisao miris, a kada se ohladi dodajte vodu, šećer, sodu, vanilin šećer i zamesite testo sa brašnom po potrebi (možete da dodate i malo mlevenih oraha). Ostavite testo malo da odstoji, a zatim ga razvucite oklagijom na papiru za pečenje ili foliji, pa modlicama oblikuje vanilice. Sve kolače poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni, ali vodite računa da ih ne prepečete. Zatim svaki kolač premažite džemom i sastavite po dve vanilice. Svaku uvaljajte u šećer i prahu.
ČOKOLADNA OBLANDA

oblande
1/2 l vode
1/2 kg šećera
vanilin šećer
100 g posne čokolade
200 g mlevenih oraha
300 g mlevenog posnog keksa
100 g margarina
Sipajte vodu u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i margarin i stavite na šporet. Kada proključa i kada se margarin istopi, skinite sa ringle i dodajte orahe i keks, dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se fil prohladi. Filujte oblandu, a potom je dobro pristisnite i ostavite da se stegne.
JEDNOSTAVNE BOMBICE

500 g posnog mlevenog keksa
margarin
1-2 čaše soka (gazirani ili običan)
2 štanglice čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
vanilin šećer
kokosovo brašno
Margarin dobro umutite, dodajte keks, šećer, sok, istopljenu čokoladu i dobro promešajte da dobijete ujednačenu masu. Zatim rukama oblikujte bombice, svaku uvaljajte u kokosovo brašno i ređajte na poslužavnik.
DOMAĆA BAKLAVA

500 g tankih kora
300 g melevenih oraha
150-200 g šećera
ulje
Za sirup:
300 g šećera
300 ml vode
2 vanilin šećera
Podmažite pleh uljem, poređajte dve kore, poprskajte ih uljem, pospite kašikom šećera i kašikom oraha. Stavite preko sledeću koru i ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal. Poslednju premažite uljem, a zatim isecite balkavu na kocke i pecite u zagrejanoj rerni. U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete skuvati vodu, šećer i vanilin šećer. Prelijte sirup preko vruće baklave.
MAFINI SA ORASIMA

3 šolje brašna
kesica praška za pecivo
- kašičica soli
6 kašika mlevenih oraha
2 šolje šećera
2 šolje hladne vode
2 kašike sirćeta
3/4 šolje ulja
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i orahe, a zatim dodajte i ostale suve sastojke i sve dobro sjedinite. U drugu posudu sipajte vodu, sirće i ulje i pomešajte sa suvim sastojcima. Smesu sipajte kašikom u kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Mafine možete da ukrasite narendanom posnom čokoladom ili orasima.
Virak
08.03.2020. 13:05
Kod baklave jedno mora biti hladno.Npr.baklava hladna a sirup skoro vreo.
Po babinom receptu brašna po potrebi a joj gramaza se u receptima stavlja da testo nebi bilo preretko ili kamen tvrdo od oka prave samo budale ili previše iskusni u poslu a ovih drugih je sve manje...
Komentari (2)