VANILICE PO BAKINOM RECEPTU

250 ml ulja

1/2 šoljice vode

1 šoljica šećera

1/2 kašičice sode bikarbone

vanilin šećer

brašno po potrebi

šećer u prahu

džem

Zagrejte ulje kako bi se neutralisao miris, a kada se ohladi dodajte vodu, šećer, sodu, vanilin šećer i zamesite testo sa brašnom po potrebi (možete da dodate i malo mlevenih oraha). Ostavite testo malo da odstoji, a zatim ga razvucite oklagijom na papiru za pečenje ili foliji, pa modlicama oblikuje vanilice. Sve kolače poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni, ali vodite računa da ih ne prepečete. Zatim svaki kolač premažite džemom i sastavite po dve vanilice. Svaku uvaljajte u šećer i prahu.


ČOKOLADNA OBLANDA


oblande

1/2 l vode

1/2 kg šećera

vanilin šećer

100 g posne čokolade

200 g mlevenih oraha

300 g mlevenog posnog keksa

100 g margarina

Sipajte vodu u šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i margarin i stavite na šporet. Kada proključa i kada se margarin istopi, skinite sa ringle i dodajte orahe i keks, dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se fil prohladi. Filujte oblandu, a potom je dobro pristisnite i ostavite da se stegne.


JEDNOSTAVNE BOMBICE


500 g posnog mlevenog keksa

margarin

1-2 čaše soka (gazirani ili običan)

2 štanglice čokolade za kuvanje

10 kašika šećera

vanilin šećer

kokosovo brašno

Margarin dobro umutite, dodajte keks, šećer, sok, istopljenu čokoladu i dobro promešajte da dobijete ujednačenu masu. Zatim rukama oblikujte bombice, svaku uvaljajte u kokosovo brašno i ređajte na poslužavnik.


DOMAĆA BAKLAVA


500 g tankih kora

300 g melevenih oraha

150-200 g šećera

ulje

Za sirup:

300 g šećera

300 ml vode

2 vanilin šećera

Podmažite pleh uljem, poređajte dve kore, poprskajte ih uljem, pospite kašikom šećera i kašikom oraha. Stavite preko sledeću koru i ponovite postupak dok ne istrošite sav materijal. Poslednju premažite uljem, a zatim isecite balkavu na kocke i pecite u zagrejanoj rerni. U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete skuvati vodu, šećer i vanilin šećer. Prelijte sirup preko vruće baklave.


MAFINI SA ORASIMA



3 šolje brašna

kesica praška za pecivo

- kašičica soli

6 kašika mlevenih oraha

2 šolje šećera

2 šolje hladne vode

2 kašike sirćeta

3/4 šolje ulja

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i orahe, a zatim dodajte i ostale suve sastojke i sve dobro sjedinite. U drugu posudu sipajte vodu, sirće i ulje i pomešajte sa suvim sastojcima. Smesu sipajte kašikom u kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Mafine možete da ukrasite narendanom posnom čokoladom ili orasima.