Slatki zalogaji od suvih smokava: Pločice sa krem-sirom (RECEPT)
04. 03. 2020. u 12:10
Predlažemo još nekoliko recepata za kolače sa smokvama: komisbrot, voćna salama, rustični kolačići, štrudlice
Depositphotos
PLOČICE SA KREM-SIROM
Potrebno je za testo:
* 170 g brašna
* 80 g smeđeg šećera
* malo soli
* 90 g hladnog putera
Za fil:
* 400 g suvih smokava
* 250 ml vode
* 40 g šećera
* 3 kašike svežeg soka od limuna
Za preliv:
* 170 g krem-sira
* kašičica ekstrakta vanile
* jaje
* 40 g šećera
Smokve očistite od peteljki, isecite na sitne komade i stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer, pa kuvajte pet minuta. Sklonite s ringle i ostavite da se prohladi. Za to vreme umesite testo od brašna, šećera, soli i sitno seckanog hladnog putera. Mešajte da dobijete mrvičasto testo. Ubacite ga u nauljen pleh i poravnajte prstima. Kuvane smokve, sa ostatkom vode iz šerpice i sokom od limuna, izblendirajte. Tom smesom premažite testo. U činiji izmiksajte omekšali krem-sir, šećer, ekstrakt vanile i jaje. Smesu istresite preko smokava, poravnajte i stavite kolač da se peče 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
KOMISBROT

Potrebno je:
* po šolja (za belu kafu) belanaca, šećera, ulja i brašna
* sok i kora od limuna
* 100 g suvih smokava
* 100 g suvog grožđa
* šaka seckanih oraha
Dobro umutite belanca, dodajte šećer, ulje i brašno. Grožđice pospite sa malo brašna, pa rukom promešajte (tako se neće lepiti zrna) i spojite sa smesom od belanaca. Potom dodajte i seckane smokve i orahe, pa u kolač narendajte koru limuna i sipajte isceđen sok. Pecite u nauljenom i pobrašnjenom kalupu 45 minuta na 180 stepeni. Kolač izvadite iz kalupa tek kad se ohladi.
VOĆNA SALAMA

Potrebno je:
* 500 g suvih smokava
* 300 g suvih šljiva
* 250 g urmi
* 150 g oraha
* 200 g šećera u prahu
* vanilin šećer
* malo kristal šećera
* kora pomorandže
Očišćene šljive, orahe i koru pomorandže isecite na sitne komade, a smokve i urme sameljite. U malo vode stavite šećer i kuvajte da dobijete gust sirup, pa skinite sa šporeta, dodajte pripremljeno voće i dobro promešajte. Alu-foliju pospite s malo kristal šećera i po njemu rasporedite smesu. Valjajući foliju oblikujte salamu i ostavite je da se stvrdne, pa je secite na tanke kriške uz pomoć noža umočenog u vrelu vodu.
RUSTIČNI KOLAČIĆI

Potrebno je:
* 100 g suvog grožđa
* po 125 g margarina i šećera
* vanilin šećer
* 2 jajeta
* 225 g brašna
* 100 g suvih smokava
* rum
* rendana korica limuna
Grožđice potopite u rum i ostavite tako pola sata. U međuvremenu penasto umutite margarin sa šećerom, vanilin šećerom, dodajte jaja, limunovu koricu i, na kraju, brašno. Dobro promešajte, pa umešajte sitno seckane smokve i rumom natopljene grožđice. Pravite loptice veličine oraha (poželjno je da ne budu savršenog oblika) i ređajte ih na pek-papirom obložen pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni. Gotovi su kad porumene.
ŠTRUDLICE

Potrebno je za testo:
* 300 g brašna
* 170 g maslaca
* 100 g šećera
* 50 g meda
* 1/4 kašičice sode bikarbone
* po prstohvat soli i cimeta
* narendana kora pomorandže ili limuna
* 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
* 4 žumanca
Za fil:
* 400 g suvih smokava
* 80 g pirea od jabuke
* 50 g meda
* malo cimeta
U činiji mikserom umitite omeškali maslac, šećer, med, rendanu koricu po želji, so, ekstrakt vanile i cimet. Dodajte jedno po jedno žumance i mutite da se sjedine sa smesom. Ubacite prosejano brašno i sodu bikarbonu i mešajte prvo najmanjom brzinom, a potom varjačom. Kada dobijete mekano testo podelite ga na četiri dela, od svakog napravite valjak i rastanjite malo dlanom, pa uvijte u foliju. Neka se bar dva sata hlade u frižideru. Za to vreme iseckane smokve, med i pire od jabuka dobro izmiksajte da dobijete glatku smesu, koju ćete potom staviti u kesicu za ukrašavanje. Hladno testo razvijte veoma tanko i isecite na pravougaonike širine 8 cm (ostatke testa spojite, ohladite i ponovo razvaljajte). Duh svakog, po sredini, istisnite fil i rastanjite ga nožem. Preklopite testo preko fila, pa okrenite tako da preklop bude s donje strane. Štrudlice premestite na pleh i stavite u frižider na sat vremena. Kad se dobro ohlade, isecite ih na komade dužine 6 cm (ali ih ostavite spojene). Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Gotove su kad lagano porumene. Jedite ih ohlađene.
Komentari (1)