Slatki zalogaji od suvih smokava: Pločice sa krem-sirom (RECEPT)

Ž. P.

04. 03. 2020. u 12:10

Predlažemo još nekoliko recepata za kolače sa smokvama: komisbrot, voćna salama, rustični kolačići, štrudlice

Слатки залогаји од сувих смокава: Плочице са крем-сиром (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

PLOČICE SA KREM-SIROM


Potrebno je za testo:

* 170 g brašna

* 80 g smeđeg šećera

* malo soli

* 90 g hladnog putera

Za fil:

* 400 g suvih smokava

* 250 ml vode

* 40 g šećera

* 3 kašike svežeg soka od limuna

Za preliv:

* 170 g krem-sira

* kašičica ekstrakta vanile

* jaje

* 40 g šećera

Smokve očistite od peteljki, isecite na sitne komade i stavite u šerpicu, dodajte vodu i šećer, pa kuvajte pet minuta. Sklonite s ringle i ostavite da se prohladi. Za to vreme umesite testo od brašna, šećera, soli i sitno seckanog hladnog putera. Mešajte da dobijete mrvičasto testo. Ubacite ga u nauljen pleh i poravnajte prstima. Kuvane smokve, sa ostatkom vode iz šerpice i sokom od limuna, izblendirajte. Tom smesom premažite testo. U činiji izmiksajte omekšali krem-sir, šećer, ekstrakt vanile i jaje. Smesu istresite preko smokava, poravnajte i stavite kolač da se peče 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.


KOMISBROT


Potrebno je:

* po šolja (za belu kafu) belanaca, šećera, ulja i brašna

* sok i kora od limuna

* 100 g suvih smokava

* 100 g suvog grožđa

* šaka seckanih oraha

Dobro umutite belanca, dodajte šećer, ulje i brašno. Grožđice pospite sa malo brašna, pa rukom promešajte (tako se neće lepiti zrna) i spojite sa smesom od belanaca. Potom dodajte i seckane smokve i orahe, pa u kolač narendajte koru limuna i sipajte isceđen sok. Pecite u nauljenom i pobrašnjenom kalupu 45 minuta na 180 stepeni. Kolač izvadite iz kalupa tek kad se ohladi.



VOĆNA SALAMA



Potrebno je:

* 500 g suvih smokava

* 300 g suvih šljiva

* 250 g urmi

* 150 g oraha

* 200 g šećera u prahu

* vanilin šećer

* malo kristal šećera

* kora pomorandže

Očišćene šljive, orahe i koru pomorandže isecite na sitne komade, a smokve i urme sameljite. U malo vode stavite šećer i kuvajte da dobijete gust sirup, pa skinite sa šporeta, dodajte pripremljeno voće i dobro promešajte. Alu-foliju pospite s malo kristal šećera i po njemu rasporedite smesu. Valjajući foliju oblikujte salamu i ostavite je da se stvrdne, pa je secite na tanke kriške uz pomoć noža umočenog u vrelu vodu.



RUSTIČNI KOLAČIĆI



Potrebno je:

* 100 g suvog grožđa

* po 125 g margarina i šećera

* vanilin šećer

* 2 jajeta

* 225 g brašna

* 100 g suvih smokava

* rum

* rendana korica limuna

Grožđice potopite u rum i ostavite tako pola sata. U međuvremenu penasto umutite margarin sa šećerom, vanilin šećerom, dodajte jaja, limunovu koricu i, na kraju, brašno. Dobro promešajte, pa umešajte sitno seckane smokve i rumom natopljene grožđice. Pravite loptice veličine oraha (poželjno je da ne budu savršenog oblika) i ređajte ih na pek-papirom obložen pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni. Gotovi su kad porumene.



ŠTRUDLICE


Potrebno je za testo:


* 300 g brašna

* 170 g maslaca

* 100 g šećera

* 50 g meda

* 1/4 kašičice sode bikarbone

* po prstohvat soli i cimeta

* narendana kora pomorandže ili limuna

* 2 kašičice čistog ekstrakta vanile

* 4 žumanca


Za fil:

* 400 g suvih smokava

* 80 g pirea od jabuke

* 50 g meda

* malo cimeta

U činiji mikserom umitite omeškali maslac, šećer, med, rendanu koricu po želji, so, ekstrakt vanile i cimet. Dodajte jedno po jedno žumance i mutite da se sjedine sa smesom. Ubacite prosejano brašno i sodu bikarbonu i mešajte prvo najmanjom brzinom, a potom varjačom. Kada dobijete mekano testo podelite ga na četiri dela, od svakog napravite valjak i rastanjite malo dlanom, pa uvijte u foliju. Neka se bar dva sata hlade u frižideru. Za to vreme iseckane smokve, med i pire od jabuka dobro izmiksajte da dobijete glatku smesu, koju ćete potom staviti u kesicu za ukrašavanje. Hladno testo razvijte veoma tanko i isecite na pravougaonike širine 8 cm (ostatke testa spojite, ohladite i ponovo razvaljajte). Duh svakog, po sredini, istisnite fil i rastanjite ga nožem. Preklopite testo preko fila, pa okrenite tako da preklop bude s donje strane. Štrudlice premestite na pleh i stavite u frižider na sat vremena. Kad se dobro ohlade, isecite ih na komade dužine 6 cm (ali ih ostavite spojene). Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Gotove su kad lagano porumene. Jedite ih ohlađene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)