Ćufte, čorba, rižoto: Ukusna jela sa kurkumom (RECEPTI)
06. 02. 2020. u 14:15
Napravite: ćufte od krompira, čorbu, omlet sa šampinjonima, rižoto sa bundevom, lignje punjene maslinama
Depositphotos
ĆUFTE OD KROMPIRA
Potrebno je:
- 500 g krompira
- 300 g brašna
- jaje
- kašičica kurkume
- so, biber
- kiselo mleko ili pavlaka
- peršun i praziluk za dekoraciju
Skuvajte krompir, pa ga izgnječite i dodajte umućeno jaje sa kurkumom, zatim so i biber. Postepeno dodajte brašno i mesite dok ne dobijete fino testo. Rukama oblikujte ćufte i pržite na vrelom ulju sa obe strane. Obavezno vadite ćufte na salvetu, da bi se ocedile od viška masnoće. Kada ih budete poslužili, preko njih stavite kašike pavlake ili kiselog mleka i ukrasite seckanim prazilukom i peršunom.
ČORBA PUNA ZDRAVLjA

Potrebno je:
- kg šargarepe
- 2 kašičice kurkume
- 2 kašike kokosovog ulja
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 500 ml bujona od povrća
- 4 manje kriške đumbira
- kašika meda
- kašika limunovog soka
- so, biber
Na kokosovom ulju izdinstajte sitno iseckan crni i beli luk. Dodajte iseckanu šargarepu i bujon od povrća, pa ostavite da provri. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, a zatim sve izblendirajte zajedno sa đumbirom. Dodajte kurkumu, med, limunov sok, so, biber i pustite da provri. Čorbu servirajte toplu.
OMLET SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:
- 5 jaja
- kašičica kokosovog ulja
- glavica crnog luka
- 150 g šampinjona
- 1/4 kašičice kurkume
- manji struk praziluka
- peršun
- so, biber
Izdinstajte na kokosovom ulju crni luk isečen na listiće, pa kada malo omekša, dodajte seckane šampinjone i praziluk, zatim kurkumu i malo vode. Dinstajte još nekoliko minuta, dok povrće ne omekša, pa prelijte umućenim jajima. Začinite i pecite kao klasičan omlet. Ukrasite peršunom ili celerom i servirajte uz paradajz.
RIŽOTO SA BUNDEVOM
Potrebno je:
- šolja pirinča
- 500 g bundeve
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašike putera
- so, biber
- mleveni đumbir
- čaša belog vina
- kari
- 1/2 kašičice kurkume
Iseckani crni luk prodinstajte na ulju, pa ubacite beli luk isečen na listiće. Dodajte pirinač, a zatim ubacite bundevu iseckanu na kockice. Posolite, pobiberite, ubacite đumbir, kari i kurkumu, pa nalijte vinom i sa malo vode. Ostavite da krčka, a kada bude gotovo ubacite puter da se istopi i promešajte. Ukrasite peršunom ili celerom i poslužite toplo.
LIGNjE PUNjENE MASLINAMA

Potrebno je:
- 500 g liganja
- malo maslinovog ulja
- 1/2 kašičice kurkume
- kriška hleba
- 2 paradajza
- 10 maslina
- bosiljak
- so, biber
Lignje očistite od iznutrica i isperite vodom, pa ih dobro ocedite. Od sredine hleba napravite mrvice, a masline sitno iseckajte. Isecite i paradajz na sitne kriške. Mrvice hleba propržite na maslinovom ulju. Kratko pržite lignje, ostavite ih da se malo ohlade, pa ih napunite filom od paradajza, mrvica, maslina, bosiljka, kurkume, malo soli i bibera. Zatvorite ih čačkalicom i pecite u vrućem tiganju na maslinovom ulju, kratko sa svake strane. Ukrasite ih seckanim maslinama.
KARFIOL IZ RERNE

Potrebno je:
- 400 g karfiola
- 150 g testenine
- 200 g sira za rendanje
- 1/2 l mleka
- komadić putera
- 2 kašike brašna
- kašičica kurkume
- so, biber
Očišćen karfiol iseckajte na komadiće i kuvajte u slanoj vodi. Za to vreme napravite sos - otopljeni puter pomešajte sa brašnom i hladnim mlekom, pa ga mešajte na umerenoj temperaturi, dok ne provri, a pred sam kraj ubacite kurkumu. Skuvajte testeninu. U činiju poređajte najpre testeninu, zatim karfiol koji ste začinili po ukusu i na kraju sos. Narendajte sir preko, pa jelo pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.