PRVI onlajn filmski festival "Moj off" već šest dana celodnevno prikazuje najnovija ostvarenja svetskih filmskih studija, filmove pristigle sa crvenih tepiha Berlina, Kana, Venecije... Odabir autentičnih festivalskih naslova, u okviru virtuelnog "bioskopa" mojoff.net, biće moguć do 10. aprila, kada se festival završava. Na listi hit naslova koji se još mogu videti su "Zlatna rukavica" reditelja Fatiha Akina, "Mladi Ahmed" braće Darden, "Idealni kandidat", Haife al Mansur, prve žene rediteljke sa prostora Saudijske Arabije, "Počasni gost" Atoma Egojana, "Planina" Rika Alversona, "Otac" bugarskih reditelja Kristine Gozareve i Petra Velčanova...


Prema rečima glumca Svetozara Cvetkovića, nova "manifestacija" je jedan od retkih benefita koje možemo izvući iz jedne radikalne, i u dobroj meri za čovečanstvo nepredvidive situacije u kojoj se svi nalazimo.


- Ovaj festival je plod dobre volje i sjajne ideje onih koji su spremni da svojom domišljatošću učine život smislenijim, ne radi razbibrige i puke zabave, već radi serioznosti činjenice da život, i to umetnički, u ovom slučaju filmska umetnost - ima smisla. Lekovitog!!! I kada jednoga dana prođe sve, ma kad taj dan bio, "Moj off" mora ostati kao svedočanstvo smisla umetnosti i kao putokaz begu od trivijalnosti. Gledajte sve, jer ima filmova koje nigde ne biste videli, a koji su vrhunski. A ako bih morao da biram, moj favorit je film "Izvan sistema" rediteljke Nore Fingšajt. "Moj off" je, dakle, vrhunska ideja, još da tehnički prebrodi brojnost zainteresovanih i tući će, bar kod nas, svetski poznate platforme!!! Ne preterujem - ističe Cvetković.


Reditelj Mladen Đorđević redovno prati "Moj off", posebno program "Viđeno neviđeno".


- Na Festu sam propustio da pogledam "Nevidljivi život" Karima Anjuza, pobednika glavnog takmičarskog programa. To je odličan film, koji je snažno obeležio prošlu i ovu godinu. Kao fan Polanskog, nisam mogao da propustim ni "Optužujem". Polanski, koji je prešao sedamdesetu, i dalje je u veoma dobroj kondiciji. Na programu je i jedan od najboljih filmova prošle decenije, "Parazit" južnokorejskog oskarovca Bong Džun Hoa. Jedva čekam da pogledam "Klimaks" Gaspara Noea, čije provokativne filmove redovno pratim. Tu su i "Granice" Alija Abasija, jedan veoma pomeren i vrlo interesantan film na temu predrasuda. Gledaocima skrećem pažnju i na filmove genijalnog Dejvida Linča, koje će moći da pogledaju u okviru programa "Velikani filma". Sve u svemu, veoma dobar program - kaže Đorđević.


KIŠLOVSKI, LINČ, FELINI


U selekciji "Velikani filma", posle trilogije poljskog sineaste Kšištofa Kišlovskog "Tri boje: plavo, belo, crveno", gledaćemo kultna ostvarenja velikog Linča, "Glava za brisanje", "Tvin Piks" i "izgubljeni auto-put", a na slavnog Federika Felinija podsetiće nas njegova remek-dela "Sladak život", "Osam i po" i "Đulijeta i duhovi".