Darko Bajić: Život nas stalno testira u humanosti i plemenitosti. Čitav svet je ugrožen, važno je da jedni druge spasemo

R. RADOSAVLJEVIĆ

26. 03. 2020. u 16:07

Дарко Бајић: Живот нас стално тестира у хуманости и племенитости. Читав свет је угрожен, важно је да једни друге спасемо

Bajić ispred rada svog oca Foto P. Mitić

Srpski reditelj o prikazivanju filma "Linija života" u Amsterdamu i dešavanjima oko nas
U ČUVENOM bioskopu "Rijalto" u Amsterdamu, u okviru 7. festivala koji fokusira uspeh srpske kinematografije, 25. aprila trebalo bi da bude prikazan dugometražni dokumentarni film "Linija života", reditelja Darka Bajića, koji je do sada dobio brojna priznanja.

Reč je o biografskoj priči koju je Bajić snimio o svom ocu, velikom slikaru Milošu Bajiću, koji je kao student prve godine likovne akademije odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen. U tom logoru, tri decenije ranije, 1917, bio je zatočen i Milošev otac Trifun, i prema rečima Bajića, "Linija života" je, zapravo, drama o tome kako se istorija ponavlja, kao tragedija, i kao zlo.

- Raduje me što će ovaj film videti i publika u Amsterdamu, jer je reč o univerzalnoj priči o ljudskom stradanju, i bilo bi dobro da se prikazuje širom sveta - kaže, za "Novosti", Darko Bajić. - Pogotovo je to danas važno, kada su se zločini iz Drugog svetskog rata zaboravili, kada nove generacije gotovo da ništa ne znaju o strašnim logorima smrti i o Holokaustu, a "desnica", nažalost, jača i širi se planetom. "Linija života" nas podseća na to da svi mi, ipak, živimo samo jedan život, i da je humanost jedan od načina da obogatimo jedni druge, i da pomognemo jedni drugima da to naše preživljavanje bude srećnije. Jer, kao što vidimo, život nas stalno testira u humanosti i plemenitosti - trenutno je čitav svet ugrožen, i kada se nešto tako desi, onda je apsolutno nevažno kojoj naciji pripadamo i kakva su naša politička uverenja, nego je najvažnije da spasemo živote, da budemo solidarni i odgovorni jedni prema drugima. Pomažući i ljudima oko nas, spasićemo i naše duše - kaže Bajić.

EKIPA PROGRAM srpskog filma na festivalu u Amsterdamu organizuje se u saradnji Filmskog centra Srbije, Ambasade Srbije u Holandiji i Mreže (organizacija za promociju srpske umetnosti i kulture), a u ekipi filma "Linija života" su i koscenaristi Kosta Peševski i Tamara Ćirić, direktor fotografije Zoran Jovanović, producent Darja Bajić.

U zloglasnom logoru Mauthauzenu, njegov otac Miloš bio je zatočen zajedno sa logorašima iz cele Evrope, a spasavao je i svoju i njihovu dušu, kako ističe Bajić, jednim umetničkim i moralnim činom - crtao je scene užasa i smrti koje su se događale u logoru, svedočeći iz neposredne blizine tragediji i drami svih zatvorenika. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata, a u maju 1945, kada su saveznici oslobodili logor, Miloš se sa oko 150 crteža vratio u Beograd, gde je nastavio studije na likovnoj akademiji.

- Pričajući o svakodnevnom susretu sa ništavilom, moj otac je, zapravo, govorio o ljudskosti, dobroti, životu, humanosti, zajedničkoj solidarnosti svih logoraša u borbi da prežive. Ta linija života koja neprestano traje pokazuje nam da nam je danas, opet, najpotrebnije upravo to - ljudskost i solidarnost svih nas da preživimo - ističe Bajić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije