Koreni Dobrice Ćosića i Njegove bele rukavice Jelene Bačić Alimpić najtraženiji: Lista najčešće pozajmljivanih knjiga

M. MIRKOVIĆ

28. 02. 2020. u 23:07

Корени Добрице Ћосића и Његове беле рукавице Јелене Бачић Алимпић најтраженији: Листа најчешће позајмљиваних књига

Ivo Andrić

U narodnim bibliotekama u Srbiji tražio se red lektire, red hit spisateljice

NA sajtu Narodne biblioteke Srbije objavljena je tradicionalna lista najčešće pozajmljivanih knjiga u javnim bibliotekama tokom protekle godine.

"Koreni" Dobrice Ćosića, za koje je novi talas interesovanja izazvala televizijska serija, bili su najtraženija knjiga u narodnim bibliotekama u Srbiji i 2019, baš kao i prethodne 2018. godine. Po podacima iz 113 biblioteka, koliko ih je (od 155 postojećih) dostavilo podatke, tek neznatno ređe od "Korena" su čitaoci tražili "Njegove bele rukavice", roman Jelene Bačić Alimpić.

Treće mesto sa nešto manje od dve hiljade pozajmica u tih 113 biblioteka, za 2019. drži "Na Drini ćuprija", a četvrto - još jedan naslov bestseler autorke Jelene Bačić Alimpić, "Kofer iz Berlina".


PROČITAJTE JOŠ - Neobična kolekcija niške biblioteke: Koristila 100 evra kao obeleživač za knjige

"Agi i Ema", u film pretočeni i u lektiru uvršteni roman prerano preminulog pisca za decu Igora Kolarova, našao se na petom mestu liste najčešće pozajmljivanih knjiga. Na šestom je, ponovo, Jelena Bačić Alimpić i to njena trilogija "Kazna za greh", troknjižje koje je još 2016. bilo "drugi najtraženiji" naslov, dok je 2017. godine zauzimalo neprikosnoveno prvo mesto budući da je traženo gotovo duplo češće od druge knjige na tadašnjoj rang-listi.

Sedma tokom 2019. "najpozajmljivanija" knjiga je prvi tom "Seoba" Miloša Crnjanskog - a osma, još jedan hit Jelene Bačić Alimpić, "Nigde nema te", što još jednom potvrđuje da je ime ove spisateljice, sa čak četiri naslova (među kojima je i jedno troknjižje) na listi najtraženijih, apsolutno najčešće izgovarano za pultovima biblioteka iz mreže NBS - a ona najčitaniji naš živi pisac, makar u bibliotekama.


Jelena Bačić Alimpić Foto Tanjug

Na devetom mestu prošlogodišnje liste našao se nagrađivani roman Vladimira Tabaševića "Zabluda svetog Sebastijana".

Među deset najčešće pozajmljivanih knjiga u javnim bibliotekama tokom protekle godine, uvrštena je i jedna iz pera druge novinarke i hit spisateljice Mirjane Bobić Mojsilović "Muška azbuka", koja se nalazi na desetom mestu upravo obnarodovane liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije