Glumci iz Gračanice RUŠE GRANICE: Narodno pozorište Od Kosova do Krima

V. STRUGAR

27. 02. 2020. u 14:51

Narodno pozorište iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, ruši sve granice i rekorde. Premijere, gostovanja, dokumentarni film o sedam decenija postojanja

Глумци из Грачанице РУШЕ ГРАНИЦЕ: Народно позориште Од Косова до Крима

Predstava "Ženidba" u Skoplju - Foto promo

GLUMCI iz Gračanice uspeli su ovog meseca da ukinu umetničke "takse" i pređu sve rampe i granice - istovremeno igraju na matičnoj sceni i odlaze na gostovanja, drže školu glume, spremaju se za premijeru dokumentarnog filma o sedam decenija postojanja pozorišta ("Uprkos svemu"), ali i festival antičkog teatra koji će se početkom juna održati na Krimu.


Kako saznajemo, tokom februara zabeležili su rekordan broj aktivnosti, istovremeno pripremajući nove naslove na repertoaru kuće.


- Pored redovnih i gotovo svakodnevnih proba Goldonijevih "Ribarskih svađa" (režija Milan Karadžić) čije je prvo izvođenje najavljeno za 25. mart u Gračanici, naše pozorište ovog meseca imalo je već jednu premijeru i osam gostujućih igranja, sedam različitih predstava na svom repertoaru - kaže upravnik Predrag Radonjić. - Takođe, predstava "Krv crvenog petla" (po tekstu Miloša Latinovića i u režiji Jovane Tomić) urađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Nišu, izvedena je početkom februara kod nas premijerno, a potom dva puta zaredom u Nišu.


Iza prištinskog ansambla sa sedištem u Gračanici je i veoma uspešno gostovanje u Skoplju, gde su pred gotovo šest stotina posetilaca Makedonskog narodnog teatra odigrali Gogoljevu "Ženidbu" (opet u režiji Milana Karadžića i koprudukciji sa SNP), ispraćeni burnim aplauzom i pozivima za nova gostovanja.


- Veoma zapaženu predstavu "Žene iz Troje", koju je po motivima Euripidove tragedije adaptirao i postavio na scenu Nebojša Bradić (krajem prošle godine sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zajačera), igraćemo u junu na Festivalu antičkih teatara u gradu Kreču na Krimu ističe Radonjić. - Inače, tokom sezone redovno obilazomo gradove širom Srbije. Tako je "Ivkova slava u Prizrenu", emotivna predstava koju je prema savremenim prilikama na Kosovu i Metohiji (inspirisan delom Stevana Sremca), adaptirao i režirao Bojan Stojčetović - odigrana početkom meseca u Kraljevu, a dogovoren je nastup u Novom Sadu. Na sceni SNP svoj termin će u martu imati i naša "Ženidba", a svoj redovni repertoarski život u Leskovcu održava i predstava mlade dramaturškinje Isidore Milosavljević "Ako se probudiš ili kao da je važno" (u postavci Nenada Todorovića) koju je sa pozorištem iz ovog grada uradio naš teatar. Ova predstava pozvana je i na gostovanje u Šabac sredinom marta.
Čelni čovek teatra otkriva da ih do kraja godine očekuju i tri nove predstave: premijere komada "Nesporazum" (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), Sterijini "Ajduci" (u rediteljskom čitanju i adaptaciji Anđelke Nikolić) i praizvedba teksta Aleksandra Jugovića "Placebo", koji na scenu postavlja Isidora Goncić. Poseban događaj u tekućoj sezoni, po Radonjićevim rečima, očekuje se na proleće:

- U maju i jedna festivalska premijera. Publika će prvi put biti u prilici da vidi dokumentarni film "Uprkos svemu" o nesvakidašnjem 70-godišnjem postojanju i radu naše kuće, autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića.


ČASOVI GLUME

NARODNO pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici, uprkos malom broju zaposlenih i specifičnim okolnostima, osmislilo je i novi kulturni sadržaj za najmlađe sugrađane: svake srede organizuju časove glume na sceni u Gračanici. Školu vode glumci Narodnog pozorišta, a pohađaju deca različitog uzrasta.


STIGLI I NA "KRUŠKU"

DEČJA predstava po tekstu i u režiji Radmile Knežević "Uspavana lepotica" dva puta, zaredom, našla se u februaru na festivalu "Kruška" u Kruševcu, a dečje ostvarenje "Sirano" (tekst Igora Bojovića i režija Nenada Todorovića) čija je premijera bila krajem godine u Gračanici - izvedena je i u Zvečanu i Leposaviću.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije