BOJANA STOJANOVIĆ PANTOVIĆ (Beograd):


1. "PILOT TRAMVAJA", Jovica Aćin

("Laguna")

2. "NEMA OAZE", Bojan Savić Ostojić

("Besna kobila")

3. "ČETIRI KIŠE", Ljubica Arsić ("Laguna")

4. "RUKE U RUKAMA", Ana Ristović

("Arhipelag")

5. "PESNIČKI SVET EZRE PAUNDA", Mirko Magarašević ("Akademska knjiga")


Protekla godina donela je veliki broj uspešnih debitantskih, ali zrelih proznih i pesničkih ostvarenja, sa vidnim nedostatkom pripovednih zbirki. Isto se može reći i za već renomirane autore. Mlađi pesnici čine sve veći otklon od modernističke paradigme, dok se u prozi oseća promena tematskog registra u pravcu ispovedne, lirske proze i pripovedanja o telu, rodu i jeziku, kao i o posttraumatskim ratnim iskustvima. Roman J. Aćina obnavlja iskustvo potrage za identitetom, granicama i izmeštanjem u različite prostore svog glavnog junaka koji je učesnik Velikog rata. Pesnik i esejista B. S. Ostojić, takođe, kao i Aćin, nadahnut francuskim duhom ispisuje svoj luftroman kao specifičnu odiseju šetača u potrazi za Handkeovom knjigom tokom jednog zimskog beogradskog dana; Lj. Arsić kroz specifičnu izmenu pripovednih pozicija takođe tvori specifičan mediteranski lirski roman o odrastanju i sećanju; A. Ristović u velegradskim epifanijama svakodnevice progovara o svetu koji je, izuzev pesnika, ostao bez duše. Konačno, M. Magarašević daje izvanrednu sintezu o ključnom pesniku svetske avangarde Ezri Paundu posle višegodišnjeg istraživanja njegove poetike.ALEKSANDAR B.LAKOVIĆ (Kragujevac):

1. "PILOT TRAMVAJA", Jovica Aćin

("Laguna")

2. "POEZIJA I SVETO", Jovan Pejčić ("Neopres")

3. BREAKING THE WAVES, Dragan Bošković

(NB "Stefan Prvovenčani")

4. "KOSOVSKE ELEGIJE", Krstivoje Ilić

(ZD "Prvi srpski ustanak")

5. "KRHOTINE LETA", Žarko Milenković (NB "Stefan Prvovenčani")Reč-dve o tome zašto je spisak "Mešinih" laureata vrednosno iznad NIN-ovih laureata, duži niz godina, a naročito poslednjih desetak?

Čudi da pojedini članovi NIN-ovog žirija, pet-šest leta unazad, bahato vređaju romane koji su konkurisali, a urednik žirija bahato i uvredljivo se odnosi prema "pismu upozorenja" određenog broja književnika. Znači li to da je važnije biti urednik ili član ovog žirija, nego njegov laureat.

Zato, nagrađeni romani, u isto vreme, uništavaju svoju čitanost i prodaju. Većina od njih, više nije poželjan poklon za rođendan svom profesoru u penziji.

Znam, da u nas nema svake godine toliko ubedljivih romana, ali nije tačno da su svi dobri pisci i njihovi romani nagrađeni. Za utehu im je "Mešina".

Ideja o ravnopravnom učešću već nagrađenih autora nije dovoljna. Osnivač mora sve da učini da sačuva NIN-ovu nagradu umesto što je, očigledno je, namerno ili ne, uništava.


MLADEN VESKOVIĆ (Beograd):


1. "GOSPODAR SVEGA NAŠEG", Nina Savčić

("Arhipelag")

2. "JESTE I BIĆE", Aleksandar Jugović

("Vulkan")

3. "ETAPE NOĆI", Miloš Latinović ("Vulkan")

4. "ROMAN O PIJANSTVIMA", Igor Marojević ("Laguna")

5. "RUDI", Nemanja Jovanović

("Partizanska knjiga")


Pet izabranih naslova pokazatelji su tematske i stilske razuđenosti savremene srpske književnosti. Roman N. Savčić duhovit je i višeslojan omaž knjigama, čitanju i biblioteci kao jedinom mestu istinskog spokoja. Roman A. Jugovića nepatetičan je i dramski izuzetno dorađen iskaz antropološkog pesimizma koji svojom doslednom odanošću književnosti gotovo da nema pandana u tekućoj produkciji. Roman M. Latinovića igrivo i maštovito opisuje događaje i ljude na prostoru Banata u prethodna dva veka, do naših dana, pokazujući kako jedan ograničen geografski prostor umetnički dobro opisan može postati univerzalni simbol. Roman I. Marojevića duhovita je metafikcija o piscima, pisanju i lutanju u potrazi za sobom u kojoj ovaj autor pokazuje najbolje strane svoje proze: suptilnu autoironiju i sposobnost povezivanja ličnih sudbina juna sa epohom. Najzad, drugi roman N. Jovanovića potvrdio je talenat ovoga autora koji u neorealističkom, crnohumornom ali i vitalističkom maniru pronalazi zrnca svetlosti i smisla u svetu koji je odavno izgubio i ravnotežu i svaki razumu dostupan cilj.


DRAGAN RADOVIĆ (Leskovac):


1. "KOSOVSKE ELEGIJE", Krstivoje Ilić

(ZB "Prvi srpski ustanak")

2. "POEZIJA I SVETO", Jovan Pejčić ("Neopres")

3. "PESME O MLADOSTI", Nenad Grujičić

("Brankovo kolo")

4. "ISPITIVANjE PRIČE", Milutin Kostić (autorsko izdanje)

5. "LIRSKO KOPILE I BABA-TETKE", Biljana Milovanović Živak

(Centar za kulturu Požarevac)


Autentični glas K. Ilića cvetna je niska emotivnih, setnih ali nepovelih lastara što su se razbokorili na stamenoj i istrajnoj vertikali srpskog duha koji opstajava na Kosovu, ali i u pevanju našeg pesnika. Knjiga J. Pejčića nudi čitaocima kratke osvrte na duhovnu poeziju značajnih srpskih pesnika, od Svetog Save do Simovića, Bećkovića, Slobodana Rakitića... N. Grujičić sazdao je neku vrstu pesničkog spomenara na dane mladosti, na prilike i neprilike sa kojima se akter u književnom životu Srbije (delom i Jugoslavije) susretao u poslednjim decenijama minulog stoleća. Osam priča modernog prosedea M. Kostića, sa obiljem autobiografskog, oslonjeno je na čitalačko iskustvo pisca čija su lektira velikani svetske literature. Priče, optočene esejizacijom, svežinom izraza i dubinom misli čine ovu, grafički prijemčivo opremljenu knjigu, vrednim ostvarenjem. Knjiga B. M. Živak mogla bi se nazvati i autopoetičkom, ona u suštini to i jeste, ali je pesnikinja, svojim modernim, mladalačkim izrazom relaksira i na svojstven način raslojava. U jednom sloju tu je humorni, ovovremeni duh i sleng, a u narednom je onaj dublji smisao, ono poetsko poniranje što traži prostore duha koji zadiru u suštinu.