Predsedavajući UO Muzeja savremene umetnosti prof. dr Nikola Šuica podneo ostavku

M. KRALJ

03. 02. 2020. u 12:35

Председавајући УО Музеја савремене уметности проф. др Никола Шуица поднео оставку

Ilustracija / Foto D. Milovanović

Predsedavajući Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu prof. dr Nikola Šuica podneo je ostavku na svoju funkciju

TLO na beogradskom Ušću se ne smiruje posle imenovanja Viktora Kiša za novog v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti, čime je suspendovan prošlogodišnji konkurs, koji je raspisao i, u skladu sa zakonom, sporoveo Upravni odbor ove ustanove. U ponedeljak ujutru ostavku je, u formi pisma upućenog kabinetu Vlade Srbije, podneo profesor Fakulteta likovnih umetnosti Nikola Šuica, predsednik UO, navodeći razloge zbog kojih više nije u prilici da obavlja ovu funkciju.

Na početku saziva UO, kako navodi, prihvatio je molbu tadašnjeg v. d. direktora Slobodana Nakarade da bude predsedavajući, a prioritet su bile pripreme za retrospektivu Marine Abramović:

- Izložba "Čistač" završena u januaru 2020. i pokazala se kao kapitalni organizacioni, kulturološki i muzeološki projekt koji je u sprezi napora tima MSUB, kao i izuzetne podrške Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, prerastao u markantan društveni događaj - istakao je Šuica. - UO je, pored suočenja sa etapama pripreme izložbe i s time povezanim sastancima - održan je najveći broj sastanaka u istorijatu svih UO Muzeja - bio doveden i u zakonsku obavezu raspisivanja Konkursa za radno mesto direktora.

Krajem januara prošle godine, kako piše, inicijativom pravne službe Muzeja, konkurs je raspisan, u svim zakonskim okvirima:

- Profesionalne biografije četiri prijavljene ličnosti koje ciljaju na doprinos u radu ustanove kroz funkciju budućeg direktora MSUB realno su sagledane - nastavlja dojučerašnji predsednik Upravnog odbora. - UO MSUB, sa izuzećem mišljenja dva člana koja su insistirala na produžetku rada v. d. direktora Slobodana Nakarade, dostavio je izveštaj opisnih odlika četiri kandidata na Konkursu prema Ministarstvu kulture i informisanja, u iščekivanju procedure od Vlade Republike Srbije.

Ali, kako dodaje, informacija o okončanju konkursa izostaje, "i to još pre kalendarskog leta 2019, sve do imenovanja novog v. d. direktora 30. januara 2020, ličnosti koja nije bila prijavljena na konkursu". Šuica smatra da je rad UO sveden na pravno finansijska odobravanja.

- Nerazjašnjene situacije i uskraćene mogućnosti UO bile su očigledne. Nije se pokazala ozbiljna zainteresovanost za rešavanje naslojenih problema, ali i isto tako sazna pravac procedure, kao i konkursni rezultat. Ovim su obesmišljeni rad UO i njegove profesionalne kompetencije - zaključio je Šuica, uz želje da novi tim MSUB, kome je voljan stručno da pomogne, ima uspešnu povezanost. - Kroz moje ranije imenovanje za Nacionalni savet za kulturu Republike Srbije, koji tek treba da iskaže profesionalne i organizacione inicijative, isto tako sam spreman da doprinesem sadržinama i baštini koju poseduje MSUB u svom daljem delovanju.

KIŠ PREDLOG KREATIVNIH INDUSTRIJA?

ONO što se može nezvanično čuti u likovnim krugovima je da je Viktor Kiš, koji je završio keramiku na Fakultetu primenjenih umetnosti i do sada vodio festival "Devet" u Staroj ciglani, zapravo kandidat koga je "progurao" kabinet premijerke Ane Brnabić, tačnije Savet za kreativne industrije. Ministarstvo kulture ga je prihvatilo i predložilo Vladi, kako bi se došlo do rešenja, jer je izbor kandidata koga su sa konkursa predložili Vladi, Vladislav Šćepanović, godinu dana bio "blokiran". Šćepanovića je u tom "kompromisnom paketu" Vlada podržala kao člana UO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije