Fenomen jednog vremena: Izložba fanzina Raškog i Rasinskog okruga u Vrnjačkoj Banji (FOTO)

Novosti Online / G.Ćirović

20. 01. 2020. u 22:41

Феномен једног времена: Изложба фанзина Рашког и Расинског округа у Врњачкој Бањи (ФОТО)

Foto: G.Ć.

U Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji otvorena je nesvakidašnja izložba fanzina - „andergraund“ časopisa iz takozvane domaće radinosti, Raškog i Rasinskog okruga
VRNjAČKA BANjA – U Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji otvorena je nesvakidašnja izložba fanzina - „andergraund“ časopisa iz takozvane domaće radinosti, Raškog i Rasinskog okruga koju će zainteresovani moći da pogledaju do 17. februara.


Autor ove izložbe na kojoj su prikazani fanzini iz Kraljeva, Raške, Vrnjačke Banje, Trstenika i Kruševca je Vrnjčanin Miroslav Stašić, a osim njega na svečanom otvaranju o ovom svojevrsnom fenomenu nezavisne, alternativne scene govorili su Tatjana Radić Milutinović i Vojkan Trifunović, istoričar iz Kraljeva.


- U svojoj osnovi fanzin je na neki način produkt rada poštovaoca i zaljubljenika u određenu temu ili pojavu kojima se ne bave zvanični mediji. U najvećem broju slučajeva su iz kućne radinosti i plod takozvane „uradi sam“ tehnike. Tiraži se kreću od ekstremno malih, pa do onih koji su se na ovim prostorima brojali stotinama, uglavnom kopiranih primeraka – kaže autor izložbe Miroslav Stašić.

Zbog ograničenog broja i nedostupnosti primeraka fanzina iz Raškog i Rasinskog okruga, posetioci ove izložbe ipak neće biti u prilici i da ih prelistaju, već će moći samo da „ispod stakla“ pogledaju naslovne stranice.


- Uprkos inflaciji, ratnom okruženju i brojnim drugim problemima, fanzini u ovom delu Srbije ekspanziju doživljavaju devedesetih godina prošlog veka, bez obzira da li su muzičkog, art, političkog ili nekog drugog karaktera. Otvoreno antirežimski, kraljevački „Kontrapunkt“ je tada doživeo šest brojeva i odlikovalo ga je bogatstvo i raznovrsnost nemuzičkog materijala, britki stavovi i polemičnost i kao takav bio je inspiracija mnogim drugim lokalnim scenama u Srbiji – dodao je Stašić.


INTERNET DOBIO „TRKU“


PO rečima istoričara Vojkana Trifunovića, u eri interneta značajno je smanjen broj „papirnih“ fanzina.


- Vremena kada su gotovo svaki grad ili varošica u Srbiji imali bar po jedan fanzin je davno za nama – naglasio je Trifunović. - Ipak, moram da napomenem da i u eri interneta kod nas i dalje opstaje štampani „Out of Darkness” iz Novog Sada što je svakako uspeh vredan pažnje i poštovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije