KROZ osvrt na našu neposrednu prošlost, želimo da ostavimo otisak u vremenu na svoje pretke, svoje saborce i prijatelje koje vreme odnosi u bespuće zaborava - motiv je knjige "Sukob mitova - sačuvati od zaborava", nastale na inicijativu Udruženja boraca "Sabor" iz Gornjeg Milanovca, u partnerstvu sa Savezom boračkih organizacija Srbije. Autor knjige, čiji pokrovitelj je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je Nebojša Savić, novinar milanovačkih "Takovskih novina".

Centralna tematika knjige je Rudnik, kao "Sparta moderne Srbije", koja zahvata prostor današnjih opština Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topole i Knić, te delove susednih Čačka, Kragujevca... U svoj istoriografski pristup, Savić vešto uklapa etnopsihologiju, sociologiju, filozofiju, kulturologiju, želeći da pokaže iz kojih se sve perspektiva odigravaju istorijski procesi i događaji.


PROČITAJTE JOŠ: Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

- Cilj ovakvih manifestacija je da upoznamo građane o značaju koji imaju udruženja boraca, samim tim čuvamo i sećanja na patriote koji su branili našu zemlju. Želimo da im pokažemo zahvalnost za sve što su učinili za našu decu. Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja nastaviće da podržava ovakve projekte, da se s punom pažnjom bavi pitanjima boraca i njihovih porodica - rekao je ministar Zoran Đorđević, otvarajući promociju ove knjige i tri prateće izložbe u istoj galeriji Kulturnog centra."Sabor", kako ističe njegov predsednik Vojo Borovnjak, smatra da to Ministarstvo ima sluha za borce i njihove probleme, ali i za dela koja će ih generacijama čuvati od zaborava.

- Ova monografija, kroz poseban ugao gledanja, tematizuje sve ratove na našim prostorima, ali ih ne glorifikuje - kratko je objasnio autor Savić, i najavio da je ona samo uvod u buduće slične otiske u vremenu.


IZLOŽBE

Upriličene su i prigodne izložbe: "Solunske armije", "Vojvoda Lune - jedan čovek, jedno vreme, jedan grad" i "Ex libris - Prvi svetski rat". Tim istovremenim kulturnim zbivanjima, prisustvovali su borci iz ovog i drugih krajeva, mnogi zvaničnici...