SAMO što je pre nekoliko dana obnarodovan i drugi konkurs za izbor upravnika Narodne biblioteke Srbije, posle kraha prvog, izazvao je izvesne nedoumice. Ovoga puta sporan je jedan od uslova koji kandidati moraju da ispunjavaju, a koji je Upravni odbor uneo u Statut NBS.

U tom izmenjenom članu Statuta, odnosno konkursa, kao jedan od uslova koje pretendent na upravničko mesto mora da ima navedeno je "najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti kulture u slobodnoj stvaralačkoj delatnosti, od čega najmanje četiri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja u kulturi". Dobro upućeni smatraju da je to nelogično, pitajući se kako slobodan umetnik može da bude rukovodilac u kulturi. Tom izmenom posebno je pogođen Miloš Janković, v. d. pomoćnika ministra za rad i zapošljavanje i zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije, koji je na prošlom konkursu diskvalifikovan zajedno sa Dejanom Ristićem i Adamom Sofronijevićem.

- Ovakva izmena uslova konkursa pravno je neodrživa, jer je nemoguće imati radno-pravni status samostalnog umetnika i istovremeno biti rukovodilac u kulturi. Rukovodilac čega? Ne želim da komentarišem razloge za takvu promenu, ali se neću javiti na konkurs - kaže Janković za "Novosti".

Pročitajte još - Hoće li Narodna biblioteka Srbije najzad dobiti upravnika?

I Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", za naš list kaže da u konkursu koji se odvija u takvom kontekstu neće učestvovati.

Veljko Brborić, predsednik Upravnog odbora NBS, još jednom ističe da su izmene i dopune Statuta, odnosno uslova konkursa, izvršene da bi bile usklađene sa Zakonom o bibliotečkoj delatnosti i Zakonom o kulturi. O spornom članu kaže:

- Neko ko je bio samostalni umetnik, ali nije imao nikakvo iskustvo u rukovođenju u kulturi, kako može da bude na čelu institucije od prvorazrednog nacionalnog značaja. Ako je to kontradiktorno, zbog čega je onda Ministarstvo kulture dalo saglasnost na sve naše promene?

Konkurs se završava 30. decembra, a odmah posle božićnih praznika UO će razmotriti sve prispele prijave, obaviti razgovore sa kandidatima i svoj predlog poslati Ministarstvu kulture, koje će svoje mišljenje proslediti Vladi na konačnu odluku.

MOGUĆI KANDIDATI

SVE uslove konkursa izvesno je da ispunjavaju Laslo Blašković, dosadašnji upravnik NBS, kao i Milorad Vučković, načelnik u NBS, koji su na prethodnom izboru u aprilu ostali u užem izboru. Tada nije prošao ni bivši upravnik i istoričar Dejan Ristić, koji, kako nezvanično saznajemo, još nije odlučio da li će se ponovo upustiti u ovu trku.