Svojim fantastičnim svetom kreacija otvaraju umove, oči, duše: Najeminentniji autori sa međunarodne likovne scene u Beogradu

M. KRALj

ponedeljak, 25. 11. 2019. u 22:50

Својим фантастичним светом креација отварају умове, очи, душе: Најеминентнији аутори са међународне ликовне сцене у Београду

Andrea Baćin i Ilarija Marota,Foto KCB

Kustosi Ilarija Marota i Andrea Baćin predstavili koncepciju 58. Oktobarskog salona

PROSTOR snova je metaforično i prostor ostvarivanja slobode, smatra Ilarija Marota, italijanska istoričarka umetnosti, koja je sa svojim zemljakom, izdavačem i grafičkim dizajnerom Andreom Baćinom, kustos predstojećeg 58. Oktobarskog salona, koji će se sledeće godine naći pred publikom. Oni su u Kulturnom centru Beograda, koji je domaćin ove odnedavno bijenalne manifestacije, prvi put predstavili svoju koncepciju - "Sanjari".

O ugledu koji je, ova najznačajnija regionalna smotra vizuelnih umetnosti, stekla i van Balkana, na konferenciji za novinare govorila je Gordana Goncić, predsednica Odbora Oktobarskog salona, dok se na saradnju "Oktobarca" sa italijanskim kustosima, osvrnula Paola Kordone, direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ - Dolaze "Žene iz Troje": Uskoro pred publikom Bitef teatra


Kao i ranijih godina na izložbi će učestvovati umetnici po pozivu i oni odabrani ka konkursu. Kako su najavili kustosi, biće ih više od pedeset, a među odabranima će biti i neki od najeminentnijih autora sa aktuelne međunarodne scene.

- Svi oni su pravi sanjari, revolucionari, koji su sposobni da nam otvore umove, oči, duše, svojim fantastičnim svetom kreacija - istakla je Marota. - Oni su prave antene prema budućnosti, koje su nam sada potrebnije nego ikada ranije, da nam prošire pogled i viziju. Ne samo prema budućnosti, već i prema sadašnjosti. Umetnici su nam potrebni, njihova senzibilnost, osećanja, ali i snovi. Tamo gde tehnologija nikada neće stići, ono što ni nauka nije sposobna da shvati, umetnici nam nude kao novu perspektivu sadašnjosti.

DECENIJA SARADNjE KAO kustoski i urednički kolektiv, Ilarija Marota i Andrea Baćin, sarađuju celu deceniju. Osnivači su časopisa i izdavačke kuće pod nazivom KURA, kako se zove i izlagački prostor u Milanu, gde su od prošle godine umetnički direktori programa Open Studio Residency. Bili su kustosi više od 40 izložbi autora iz celog sveta, u Italiji i inostranstvu, sarađivali su sa muzejima, akademijama, umetničkim galerijama, i fondacijama.

U svetu u kome nas snažno dele geografske i političke granice, čija ograničenja ne možemo prevazići, Beogradsko bijenale, prema rečima kustoskinje ispitaće ulogu koju imaju nove tehnologije, uz pomoću kojih se prelazi granica između stvarnog i virtuelnog sveta. Ona je podsetila i kako su se stari filozofi još pitali da li su snovi stvarniji od realnosti, a zahvaljujući fenomenu digitalizacije danas se realnost može proizvesti novim tehnologijama.

- Radeći na koncepciji Salona, sam naziv "Sanjari" postao je sinonim za nadu, za revoluciju, promenu, perspektivu - zaključila je Ilarija Marota.

Italijanski kustoski dvojac je na 58. Oktobarski salon, kako je moglo da se čuje juče, pozvao umetnike koji se izražavaju u različitim medijima i koriste različite postupke. Neke od tema koje ovi obrađuju su - socijalna, politička, rodna pitanja, demokratija... Pored tradicionalnih izlagačkih prostora - galerija KCB-a, Muzeja grada Beograda, kustosi tragaju za novim lokacijama, a najavili su da će jedno delo, kada smotra prođe, u Beogradu ostati kao spomenik.

Sa susreta sa novinarima,Foto KCBODABRANI NA KONKURSU

UMETNIKE iz Srbije i regiona, koji su odabrani na konkursu, na koji je pristiglo 300 prijava, juče je predstavio Andrea Baćin. On je istakao da su se opredelili generacijski, za nove talente koji će se afirmisati izlažući na Oktobarskom salonu. To su Marija Avramović i Sem Tvidejl (ona je iz Srbije, on iz Velike Britanije, a zajednički stvaraju u Parizu), kao i autori koji rade u našoj zemlji Sanja Ćopić, Nenad Gajić, Nadežda Kirćanski i Sonja Radaković. Na konkursu je izabrana i Hana Miletić, rođena u Zagrebu, a živi i radi na relaciji Belgija - Hrvatska.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije