Handkeu s ljubavlju vino i rakija iz Srbije: Kusturica i ministar Vukosavljević sa nobelovcem na večeri u Parizu (FOTO)

G. ČVOROVIĆ

22. 10. 2019. u 15:37

Хандкеу с љубављу вино и ракија из Србије: Кустурица и министар Вукосављевић са нобеловцем на вечери у Паризу (ФОТО)

Vladan Vukosavljević, Peter Handke i Emir Kusturica Foto G. Čvorović

Preneli piscu radost Srba zbog nagrade koja mu je dodeljena
PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NOBELOVAC Peter Handke, čuveni reditelj Emir Kusturica i ministar za kulturu Srbije Vladan Vukosavljević proslavili su u nedelju veče u poznatom pariskom restoranu "Rotonda" prestižnu nagradu koju je nedavno dobio slavni austrijski pisac.

Kusturica i Handke su dugogodišnji prijatelji, još od njihovih zajedničkih pariskih dana, i ovo je bila prilika da obeleže veliki događaj.

Kada je Nobelov komitet nedavno saopštio svoju odluku, Kusturica je poručio da je Handke konačno dočekao pravdu i da je to velika stvar za književnost.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević takođe je još ranije sklopio prijateljstvo sa Handkeom, a posebno su imali priliku da se druže i sarađuju tokom prvog velikog književnog susreta "Beogradski kontrapunkt", koji je u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja održan pre dve godine u "Jugoslovenskoj kinoteci" u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Handke je od njih već dobio nagradu: Da li još neko srpsko selo ima potpis nobelovca?

Tada su na temu šta može književnost u današnjem vremenu, između ostalih razgovarali Peter Handke, Frederik Begbede, Ju Hua, Zahar Prilepin i Milovan Danojlić. Moderatori tog skupa su upravo bili reditelj Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.


Foto Tanjug

Učesnici su se tada saglasili da stvaralaštvo ne trpi nametnute istine, a najnovija Handkeova nagrada upravo je primer da autentično stvaralaštvo na kraju bude vrednovano.

KONCERT I PREDAVANjE EMIR Kusturica će u Unesku u Parizu održati predavanje na temu "Kultura i raznolikost", posle čega će u sedištu Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu biti održan koncert "No smoking orkestra", na koji je pozvano hiljadu i dvesta zvanica. Pre Kusturičinog predavanja, zvanicama će se obratiti ministar Vukosavljević, koji u Parizu predvodi delegaciju Ministarstva kulture Srbije u cilju jačanja saradnje sa Uneskom u kontekstu ponovnog izbora naše zemlje u Izvršni odbor te organizacije.

Večera u Parizu bila je prilika da se među prijateljima priča o književnosti, Zapadu i Istoku, situaciji u kojoj se umetnost i stvaralaštvo danas nalaze u svetu i nadi koju je nagrada dodeljena Handkeu ponovo budi kad je reč o onima koji odlučuju.

Ministar kulture je Handkeu u "Rotondi" poklonio boce rakije "ćirilica" i vina na čijoj etiketi je bilo napisano "Nobelovcu Peteru Handkeu, iz Srbije, s ljubavlju i poštovanjem".

Vukosavljević i Kusturica su preneli Handkeu radost Srba zbog nagrade koja mu je dodeljena. Ministar je slavnom piscu preneo pozdrave Vlade Srbije i radost srpske javnosti što je veliki svetski pisac, koji je Srbiji pružio podršku tokom teških godina, dobio zasluženu nagradu.

"Rotonda" je čuveni restoran na pariskom bulevaru Monparnas. Poznat je kao mesto na kome se okupljaju umetnici, pisci, glumci i intelektualci.

PROČITAJTE JOŠ - Peter Handke ugostio "Novosti": Nisam spavao, telefon je stalno zvonio (FOTO)

Otvoren je još 1903. godine, a posećivala su ga i imena kao što su Pikaso, Modiljani, Žan Kokto. Poznat je po francuskim kulinarskim specijalitetima, naročito govedini i ostrigama. Naravno, služe se i odlična vina.


"Rotonda" je restoran na pariskom bulevaru Monparnas

Zanimljivo je da je u ovom restoranu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. godine proslavio i sadašnji francuski predsednik Emanuel Makron.

KUSTURICA: HANDKE JE ISTAKAO DA VEOMA CENI I POŠTUJE RAD MILORADA DODIKA

- Proslavljeni srpski i svetski reditelj i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Emir Kusturica izjavio je Srni da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke na večeri koju je imao sa njim u Parizu, između ostalog, izrazio zahvalnost srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na čestitki koju mu je među prvima uputio povodom dobijanja ovog značajnog priznanja.

-Za vreme sinoćnjeg susreta u Parizu sa mojim velikim prijateljem Handkeom, on me zamolio da prenesem zahvalnost Dodiku na čestitki povodom dobijanja Nobelove nagrade i da mu prenesem njegove pozdrave. Handke je istakao da veoma ceni i poštuje rad Milorada Dodika, rekao je Kusturica Srni.

Kusturica je naglasio da je rekao Handkeu da su on i njegovo celokupno književno stvaralaštvo zaslužili Nobelovu nagradu i da je ovo značajno priznanje stiglo u prave ruke.          D.L.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mile

22.10.2019. 21:25

@Jovo Caruga - Susjed , pesma ide od Topole , dva puta , nema Do Topole ! Drze se ti lepo vasih eUropskih pesama , pusti ove nase !

monamah

22.10.2019. 22:12

Velika je cast ,da su prijatelji nebeske Pravde i Srpskog naroda ,poceli da se sabiraju. Mozda Bog postedi one koji silom i nepravdom hoce da vladaju Svetom.