Žiri nagrade Isidora Sekulić: Smenili su nas sramno i tajno

D. Bt.

20. 05. 2017. u 08:24

Жири награде Исидора Секулић: Сменили су нас срамно и тајно

Branko Kukić Foto Aleksandar Anđić ,Ratko Adamović Foto Predrag Mitić

Članovi žirija za nagradu "Isidora Sekulić" prozivali Opštinu Savski venac. Neočekivana vest da je Fond za priznanje ukinut

IZABRANI pre dve godine članovi žirija za nagradu "Isidora Sekulić" uputili su pismo javnosti zbog, kako ističu, smene u potaji. Ovo priznanje dodeljivao je istoimeni Fond pri SO Savski venac, a žiri je izabran na tri godine, u sastavu: prof. dr Biljana Dojčinović, Alen Bešić i Branko Kukić.

- To znači da smo i ove godine rasporedili svoje obaveze tako da tri meseca provedemo čitajući romane, eseje, putopise i pripovetke koje stignu na konkurs. Kako se tokom marta niko od naših kolega iz SO Savski venac, Skupštine grada i Fonda nije javio, pokušali smo da nađemo osobu koja može da nam odgovori na pitanje šta se dešava i kada će knjige stići. Saznali smo na sopstveno insistiranje i samo zahvaljujući sopstvenom istraživanju, da je Fond "Isidora Sekulić" ukinut. To je, kako nam je rečeno, učinjeno prema Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu. SO Savski venac i dalje dodeljuje nagradu, ali je izabran novi žiri - navodi se u pismu.

Ne ulazeći u pravne osnove te promene, potpisnici saopštenja navode da žele da skrenu pažnju na to da se sve to odigralo tako da članove žirija, izabrane 2015, niko nije obavestio niti o ukidanju Fonda niti o njihovom smenjivanju, a još manje je dato obrazloženje zbog čega se to dogodilo.

- Ovim želimo da obavestimo javnost da iz žirija nismo istupili samovoljno i da su sve promene o kojima je ovde reč izvršene bez našeg znanja i saglasnosti te da sa novim žirijem, njegovim izborom i odlukama nemamo nikakve veze.

Ovo nije pitanje zakona već vaspitanja - kaže za "Novosti" Biljana Dojčinović.

Branko Kukić, urednik časopisa "Gradac", dodaje:

- Nas su jednostavno "isključili iz struje" čime je pre svega naneta velika šteta ugledu ove izuzetno značajne nagrade.

Povodom ovog reagovanja ugledni pisac Ratko Adamović, koji je osam godina bio na čelu Fonda za naš list kaže:

- Duboko sam poražen činjenicom da se članovima žirija niko iz opštine Savski venac nije javio, da im nije nijednu reč prozborio i obavestio ih o novim uslovima rada, a posredi su profesionalci izuzetne vrednosti, koji su tako odgovorno i privrženo obavljali nimalo lak posao biranja knjiga za nagradu koja traje evo već 48 godina. I sam sam doživeo tešku neprijatnost i to posle osam godina predanog rada kao predsednik Fonda na čiju je inicijativu i ogroman napor podignut spomenik Isidori Sekulić, što je u našem naopakom, pustom i bednom stanju u kulturi, bilo ravno poduhvatu. Na jednom neprijatnom sastanku, na kojem je trebalo da konstatujemo istek mog mandata i da se uspostave naredni potezi, samo sam obavešten da se Fond ukida i da će oko nagrade ubuduće brinuti Opština.

foto P.Mitić

OPŠTINA: U SKLADU SA ZAKONOM

NAGRADA "Isidora Sekulić" nije ukinuta, nego je Fond prestao sa radom u skladu sa Zakonom, a time i mandat članova upravnog odbora i članova žirija koji su i imenovani od strane UO Fonda. Na sastanku održanom nakon ukidanja Fonda, članovi UO su upoznati sa Odlukom o prestanku rada Fonda. Konkurs za dodelu nagrade "Isidora Sekulić" za 2016. godinu raspisan je 21. februara 2017. godine i objavljen je na sajtu opštine - stoji u saopštenju koje je našem listu poslala Dragana Dukić, stručni saradnik za odnose sa javnošću opštine Savski venac. - Ustanovljena je stalna manifestacija pod nazivom "Dani Isidore Sekulić", a u okviru koje će se održavati i dodela ove književne nagrade.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije