SUŠTINA knjige "Krst na križu" je konstantna mržnja koju već vek i po prema Srbima gaji hrvatska inteligencija i Katolička crkva, rekao je, u četvrtak veče u prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik "Novosti" na promociji svoje knjige, za koju vlada veliko interesovanje na obe obale Drine, Save i Une, ali i u inostranstvu.

Dmitrović kaže da je, kao autor, "s razlogom zadovoljan što se knjiga tako dobro 'primila' među čitaocima, koji su prepoznali ono što smatraju dragocenim za bolje razumevanje i shvatanje srpsko-hrvatskih odnosa."

- Moja namera je i bila da rasvetlim, objasnim, i obelodanim sve ovo, ne samo kao svedočanstvo minulih vremena, već kao nauk za budućnost sadašnjim i budućim generacijama - poručio je Dmitrović.

Govoreći o knjizi Milomir Kragović, urednik Izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti" je rekao da je, više nego očito da je "armija" čitalaca shvatila dubinu i širinu poruka iz knjige, što svedoči i podatak da je doživela pet izdanja i da je, već, štampana u tiražu od 16.000 primeraka.

Na promociji u Bijeljini, gde su, pored Semberaca, stigli i brojni ljubitelji knjige iz Brčkog, Ugljevika, Zvornika, Lopara i okolnih mesta, Dmitroviću se su posetioci i lično zahvaljivali za trud, rad, znanje i umeće da na ovako valjan način objasni "šta se iza brda valja" kad su u pitanju odnosi dva naroda.

UDžBENIK

- DUŽNI smo da se lično zahvalimo autoru ove knjige, koja je i udžbenik i lepa literatura u isto vreme - kaže akademik Srpske kraljevske akademije, Bijeljinac Dragomir Drago Mirković. - Ovo je veliki doprinos za naš rod, da bolje istinu vide oni koji nešto znaju o srpsko-hrvatskim odnosima, a da bolje "otvore oči" oni koji dobro ne "vide".