Štafeta kralja Petra

M. A. K.

01. 12. 2016. u 06:38

Muzej istorije Jugoslavije danas slavi 20 godina postojanja

Штафета краља Петра

Sokolska štafeta

NAJPOSEĆENIJI muzej u Srbiji, Muzej istorije Jugoslavije, koji godišnje obiđe 120.000 ljudi, započeće danas od 10 časova, uz svoju publiku, proslavu 20. rođendana, izložbom jednog predmeta "Trčanje kroz vreme". U objektu Muzeja 25. maj, naime, biće izložena jedna od četiri sokolske štafete koje su u septembru 1940, povodom sedamnaestog rođendana Petra Drugog Karađorđevića, prestolonaslednika i starešine "Sokola", stigle u Beograd u organizaciji Saveza sokola Kraljevine Jugoslavije. Štafeta je nošena od Skoplja, Niša i Kragujevca do Beograda, a MIJ je otkupio ove godine, tokom trajanja izložbe "Ko je soko - taj je Jugosloven".

Muzej u čijem sloganu piše "Mi čuvamo sećanje", svojim posetiocima pokloniće danas i besplatan pristup celom kompleksu na Dedinju, koji još čine i Kuća cveća i objekat Starog muzeja. Pod nazivom "Otvaramo depo", prošlog jula je, upravo u Starom muzeju, otvorena postavka 2.000 eksponata iz zbirki Muzeja revolucije i Memorijalnog fonda "Josip Broz Tito", čijim spajanjem je 1996. nastao MIJ.

Ova izložba, za koju su organizovana četiri stručna, rođendanska vođenja (od 10, 12, 14 i 16 časova), zamišljena je kao svojevrsna muzejska laboratorija iz koje bi, uz pomoć javnosti, stručnjaka i umetnika, na stogodišnjicu stvaranja Jugoslavije, decembra 2018. godine, trebalo da nastane stalna, reprezentativna postavka MIJ.

Svih 13 stalno zaposlenih kustosa je godinu dana radilo na odabiru najreprezentativnijih predmeta za "Otvoreni depo", izdvajajući ih iz muzejskih zbirki u kojima se čuva čak 75.000 eksponata. Zamisao je da se od ovog "Otvorenog depoa" stigne do postavke "Jugoslavija u 100 predmeta", koja bi svedočila o fenomenu jugoslovenstva.

BOJENJE "FIĆE"

ROĐENDANSKO slavlje pripremljeno je i za najmlađe, za koje će u zgradi Starog muzeja biti organizovan Dečji kutak sa igrama iz Jugoslavije koje su obeležile detinjstvo mnogih generacija a danas su zaboravljene, poput "Ne ljuti se čoveče" ili preskakanje lastiša. Biće organizovano i zajedničko bojenje "fiće", najpopularnijeg automobila u Jugoslaviji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije