ZAVRŠEN VUKOV SABOR U TRŠIĆU: Stvorio veliko delo za naš rod

V. Mitrić

18. 09. 2016. u 22:16

Završen 83. Vukov sabor u Tršiću, najveća, najstarija kulturna svetkovina u nas. Povremeni pogled u prošlost neće zatamneti našu budućnost, poručuje Vuk

ЗАВРШЕН ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ: Створио велико дело за наш род

Foto V. Mitrić

ZA života, Vuk je bio ovenčan visokim priznanjima nekoliko evropskih univerziteta, uvažavali su ga i visoko cenili otmeni krugovi zapadne, centralne i istočne Evrope. Vuk je ličnost modernih evropskih karakteristika i evropskog civilizacijskog kruga sa dominantnim sekularnim refleksima - rekao je danas, na završnoj svečanosti 83. Vukovog sabora u Tršiću, naše najveće i najstarije kulturne svetkovine, ovogodišnji besednik profesor Svetislav Božić, kompozitor, dopisni član SANU, inače rođeni Lozničanin.

- Na našu, i ne samo našu, žalost, tom nedvosmisleno moćnom geografskom i potencijalno kulturnom celinom vlada nefunkcionalna polifonija koju razara privid zvani ekonomija, a izostaje i samim tim ne spaja lekoviti, kreativno-potentni i podnošljivo miroljubivi napev - naglasio je akademik Božić.

- U nadi za spasenje, uživajmo u činjenici da je Vuk Stefanović Karadžić u našem rodu i za naš rod stvorio veliko delo - poručio je besednik sa letnje pozornice kraj Žeravije. - Tu veličinu i vrednost može da ospori samo naš nemar, nebudnost, povodljivost, naša neuredna predstava o važnim simbolima i okolnostima vremena u kojima živimo. Povremeni pogled u prošlost neće zatamneti našu budućnost. To nam nedvosmisleno poručuje Vuk i tako dragoceno kreativni nemir koji je pokrenula njegova neusahla reforma.

Sa govornice se, ove godine, oglasio i ministar prosvete u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, koji je istakao da je "srećan narod koji ima ovako genijalan jezik, azbuku i kulturu i tako veliki broj znamenitih pisaca".

Ministar je najavio da će resor na čijem je čelu, ovih dana, krenuti u obnavljanje i umnožavanje biblioteka po školama širom Srbije. Svetkovanje Vuku u čast, po tradiciji, počelo je "Himnom Vuku" Stevana Mokranjca i podizanjem saborske zastave, uz koncert ansambla narodnih igara i pesama "Kolo", saborsko poselo i koncert Bore Dugića i prijatelja.


MINISTAR SA SLAVISTIMA

MINISTAR Mladen Šarčević imao je danas srdačan i prijateljski susret i sa učesnicima Međunarodnog skupa slavista, kojima je poželeo dobrodošlicu u Srbiju i u Vukov Tršić, na svetkovinu koja se održava u čast slavnog Vuka, i zahvalio što uče i šire našu pismenost i kulturu u svojim zemljama širom sveta. Na ovogodišnjem slavističkom skupu učestvuju 52 studenta slavistike iz 18 zemalja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Д. Збиљић

19.09.2016. 09:10

А (ВУКОВЕ) ЋИРИЛИЦЕ НИ ДЕСЕТ ОДСТО ДАНАС У СРБИЈИ! Младен Шарчевић је, С ПРАВОМ, истакао да је "срећан народ који има овако генијалан језик, азбуку и културу и тако велики број знаменитих писаца". Али, на нашу општесрпску жалост, Срби нису због тога и заиста срећни, јер српске ћирилице нема данас ни десет одсто у јавној употреби. А нема је зато што је српска лингтвистичка норма (двоазбучје, предност 90 одсто хрватском писму у језику Срба) сасекла ћирилицу после Новосадског договора с Хрватима.