Mišljenje - džabe

D. B. M.

21. 04. 2016. u 13:58

Niko ne plaća usluge Nikole Kusovca. Nisam uzimao nikome ni dinara za stručno mišljenje - tvrdi istoričar umetnosti Nikola Kusovac, reagujući na izjavu Zorana Jovičića, vlasnika zbirke slika koje su ovih dana izložene u Kući legata

Мишљење - џабе

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac

NIKO ne plaća usluge Nikole Kusovca. Nisam uzimao nikome ni dinara za stručno mišljenje - tvrdi istoričar umetnosti Nikola Kusovac, reagujući na izjavu Zorana Jovičića, vlasnika zbirke slika koje su ovih dana izložene u Kući legata i koje su uzburkale stručnu javnost zbog mogućih falsifikata.

U tekstu "Između sećanja i zaborava - čuvari reda" objavljenom u jučerašnjem broju "Novosti", Zoran Jovičić je rekao da Kusovac naplaćuje "700 dinara za izdavanje sertifikata".

- Svima koji dođu kod mene sa slikama, kažem: "ovo ne valja - bacite" ili "ovo je dobro - čuvajte". I Jovičić je mogao da dođe, rekao bih mu da slike ništa ne valjaju, da ih skloni i ne pravi bruku - kaže Kusovac za "Novosti". - Da je Jovičić došao, ne bi bilo ove bruke, a ne bi ga koštalo ništa. Zato je odgovoran. Znao je gde može da dobije informaciju za svaku sliku. Zato je kriv.

Kusovac kaže da je izdavanje stručnog mišljenja u pisanoj formi prepustio galeristi.

- Naknada koju naplaćuje galerista je vrlo skromna. Ne dam da bude preko mere. Ali to nema veze sa Nikolom Kusovcem - objašnjava ugledni istoričar umestnosti.

POHVALA "NOVOSTIMA"

- NE daj bože da se "Novosti" nisu oglasile - kaže Kuskovac.

- Neko bi pomislio da u Beogradu ne znaju ko je Nadežda Petrović, ko je Ignjat Job. Zahvaljujem se vašem listu i pohvaljujem ga što je skinuta ljaga sa obraza stručnjaka. Sve se promenilo posle vaše intervencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dejan Petrović

21.04.2016. 18:37

Tačno je da gospodin Kusovac naplaćuje stručna mišljenja za umetnička dela. Taj novac ide njemu. Lično sam više puta platio za izdavanje potvrde o stručnom mišljenju, koje on potpisuje. U početku je cena bila 700 dinara po potvrdi, a posle je uveo praksu naplate prema procenjenoj vrednosti umetničkog dela. I to je biznis. Ovo pišem zarad istine, a ne zbog blaćenja gospodina Kusovca ili odbrane gospodina Jovičića. Prosto mi je čudno što gospodin Kusovac to demantuje, jer to svi znaju.

Slucajni prolaznik

21.04.2016. 19:06

@Dejan Petrović - Kusovac je vrlo intelegentan covek. Zapravo najpametniji od svih ovih koji se "bave" ovim poslom. Mislim da je ovo igra reci sa njegove strane. Ali takodje je tacno da on svoj misljenje javno kaze, a da se papir naplati. Bilo je slucajeva gde da usmeno misljenje, ali to je veoma usko. Iako je u ovoj prici potpuno u pravu jer su ovi pokusali klasicno delo prevare (smisljeno ili ne nije bitno) - ni on nije bezgresan. Tacno se zna kome, kako i na koji nacin daje misljenja. Ali tako to ide...

Malina

21.04.2016. 20:31

Da li je Kusovac takodje objasnio kako njegovo misljenje ne predstavlja dokaz da je slika autenticna I da se on pravno ogradjuje? Zasto se na osnovu misljenja ovog coveka donosi sud, a jos sada saznajemo I da naplacuje "skromno".