Mira Stupica: Bilo je i lepših, ali ja sam imala dar

Vukica STRUGAR

16. 08. 2015. u 21:03

“Novosti” u poseti Miri Stupici, divi našeg teatra, uoči njenog sutrašnjeg, 92. rođendana: Retko izlazim iz kuće. Ništa me ne privlači. Sve je nekako usko i stakleno

Мира Ступица: Било је и лепших, али ја сам имала дар

Mira Stupica

GODINE podnosim kako se mora, ne žalim se. Više nemam želja. Vreme čini svoje. Bilo je sreće, bilo je i priznanja. Bojan je bio najvažniji čovek u mom životu, najsjajnija ličnost. Žiška koja je stvorila sve - kaže u razgovoru za “Novosti” uoči sutrašnjeg, 92. rođendana, poslednja diva naše scene Mira Stupica.

Obeležića ga daleko od svetla reflektora, pod kojima su i njena blistava karijera i privatni život, proticali svih ovih godina. Oko glumice dvadesetog veka (“krunisane” u velikoj anketi našeg lista), sutra će se okupiti najbliži. Iz Pariza dolazi unuka Mia s praunukom Maksimom, tu je i snaha Karolina (supruga pokojnog brata Bore Todorovića), bratanci Srđan i Dana. Lep povod za okupljanje porodice iz koje je poniklo nekoliko izuzetnih umetnika.

Naša glumica u stanu na Dorćolu provodi mirne penzionerske dane. Poslednji put u javnosti pojavila se proletos, na proslavi Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Teatra koji je stvorio njen suprug Bojan Stupica, a čiju istoriju su gradili njih dvoje. Bojan i Mira, imena koja su se decenijama izgovarala u paru - kao Olivije i Vivijan Li, Sartr i Bovoar, Ponti i Sofija Loren...

- Najvažnije mi je da se njega sećaju. Veliki dar, profesionalni i ljudski. Krut, disciplinovan. Ne znam čime sam ga otvorila. Svi su oko njega leteli, ja nisam. Valjda zbunjen, pitao se ko je ta osoba koja se ne interesuje za njega. U privatnom životu bila sam njegova kraljica... Izdvajao se talentom, božjim darom. Bilo je i lepših od mene, ali i ja sam posedovala dar. Imala sam karijeru i pre njega, ipak, ne tako veliku kao kasnije zajedničku. NJegova je nadvisivala sve ostale, pa i moju. Tempi passati... Četrdeset pet godina je prošlo od njegove smrti, ne mogu da verujem. Znam i zašto. Bojan je stalno sa mnom, ne samo u najlepšim godinama života.

UNUCI I PRAUNUCI Velika karijera traži i velike žrtve. Koliko se to odražavalo na njen privatan život, na majčinstvo?
- Nažalost, jeste. Deca oko mene su dosta otpatila, ali su me razumela. Mnogih nema, moje ćerke...
Za mene su i dalje tu, prisutni. Živi. Toliko ih volim i toliko mi nedostaju... Sada čekam moju unuku Miu. Posebno se radujem sedmogodišnjem praunuku Maksimu. Često mi svrati Borina Karolina. Mio čovek, divna žena. Srđan je dolazio sa sinom Dejanom. Evo, ova slika ovde, to je naš Deki. Pre mesec dana posetio me je i Bojanov sin Matej i unuk Matej. Žive u LJubljani, mlađi Matej je slikar. Eto, imao je ko da nasledi Bojanov dar...

Suvereno je vladala pozorišnom scenom, obožavala ju je i publika i kritika. Bezrezervno joj je verovala, od uloga pozorišnih heroina do prostodušne, neuke Kike Bibić. Talentom i beskrajnim šarmom osvajala je sve čega se dotakne.

- Nikad uloge nisam gledala iz daljine. Uvek izbliza, onda bih automatski znala koje su velike, koje male. U ovim godinama mnogo toga je odletelo. Ne mari. Važno je da je nekome doletelo, taj ga čuva. Ja ne moram, već sam ga dala.

Svaka njena misao je i dalje precizna, tačna, puna životne mudrosti proistekle iz proživljenog iskustva. Mnogo toga je stalo i u njenu knjigu “Šaka soli”: memoarsku prozu, koja je doživela trinaest izdanja, ali se i dalje traži u knjižarama i bibliotekama. Danas ne piše. Puno, kao i uvek čita. Na stočiću zatičemo dve knjige, “Miris kiše na Balkanu” Gordane Kuić i “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao” Junasa Jansona. Tu su i “Večernje novosti”.

- Čitam novine, gledam televiziju. Retko izlazim iz kuće. Ništa me ne privlači. Sve je nekako usko i stakleno. Ne izaziva čoveka... Ništa više i ne očekujem. Živim od danas do sutra. Vreme čini svoje, više nego što mi svojim ljudskim životima možemo. Najčešće mi se u sećanje vraćaju neke slike. Sećam se mojih i Bojanovih razgovora, uglavnom o pozorištu. Sve što je on uradio bilo je dobro i korisno. Velika ličnost, a velike ličnosti nisu uvek voljene, naročito od slabijih. Morao je da ponese i taj teret, ljubomoru i nerazumevanje.

O njihovoj ljubavi se pričalo i prepričavalo. Ali, Miru Stupicu volela je i cela nekadašnja Jugoslavija. Biti i voljen i poštovan nije uvek lako. Kako je njoj bilo?

- Divno je to osećanje. Obavezuje te da ne klizneš, da ostaneš tu, takva kakvu te prihvataju i vole. Nešto je bilo i u mojoj prirodi. Nisam izmišljala niti pronalazila kako se “hvata” publika...

Da li joj danas publika nedostaje, smeta li joj samoća kao prirodan pratilac starosti?

- Nisam sama, puno je divnih uspomena oko mene. Uvek mi je smetala samo nepravda. Ne prema nama dvoma nego prema drugim ljudima, onima koji su bili dobri i zaslužni, a nisu prihvaćeni kako je trebalo. Nepravedno smanjeni, skrajnuti. Trudili smo se da ih osvetlimo onoliko koliko im pripada i bili srećni kad nam to pođe za rukom. Jer, kad nekom priznaš nešto, onda on dobije krila da postigne još više. I nama kada su priznavali, radili smo još više, još lepše, još tačnije, još korisnije. Umeli smo i da oprostimo onima koji nas nisu razumeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Logic

17.08.2015. 08:54

@Ivan - Ostala dosledna svome principu: shvatanju pravde, pravičnosti. Svakom po vrednosti, zasluzi. Šta tu nije jasno, makar iz ovo malo redova, Ivane?

Zoran iy Australije

16.08.2015. 21:54

Druze Ivane, trebalo bi da procitash Mirinu knjigu "Shaka soli" !, predivna licnost. Gospodji Miri sve najbolje.

Oki

17.08.2015. 01:16

Pročitajte Mirinu knjigu "Šaka soli". Vredi, zaista vredi. Hvala ti Miro, hvala velikom Bojanu. Beograd je u to vreme dobio sve najbolje što se moglo dobiti na jugo prostorima I to u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Za uzvrat Bojan je dobio prezir a Mira epitet u narodu. A ti pametnjakoviću sa Cvjetinom, oladi.

srdjan

17.08.2015. 08:54

Po meni nikakva glumica a posto sam iz slicne branse,znam kako se u komunizmu pravila karijaera,po politickoj podobnosti ili narocito zene, udas se za generala ili partijskog rukovodioca. Zao mi je mnogih talentovanih koji nisu uspeli zbog ovakvih!!!

mnc

17.08.2015. 11:14

Miri svaka cast. Bojan je dosao sa "strane" da ozivi kulturnu scenu Srbije, koju su pre toga komunisti ocistili od Srpske kulturne elite. Na razne nacine (pa i streljanjem). Milankovica su udaljili sa univerziteta kao nepodobnog, sta onda reci za ostale.Medjutim. Kada na plodno tlo i kamen padne (odakle god da je pao) on procveta. Miri svaka cast. Zelim joj da sto duze bude sa nama, ziva a u secanju ce biti doveka.

kataklinger

17.08.2015. 11:24

a bio je jos jedan pre Bojana Stupice, Vinetu, i onaj partizan Mijatovic, tako da je gospodja koja meni nikad i nije bas delovala ubedljivo kvalitetno u svojim ulogama, mudro gradila svoju karijeru(danas postoji jedan drugi naziv za takve javne licnosti).

Čemu licemerje ?

17.08.2015. 11:27

Ne znam čemu hvalospevi osobi koja je svoju popularnost ( bez karijere) stekla zahvaljujući svojim uticajnim muževima; posebno B.Stupici i, kasnije visokom državnom funkcioneru C.Mijatoviću.Ne mogu da se setim niti jedne njene uloge po kojoj bi se pamtila ( ako se ne računa Kika Bibić - ukoliko se to, uopšte može smatrati glumačkim uspehom)

Zeljko

17.08.2015. 13:22

@Čemu licemerje ? - To sto ne mozete da se setite dokaz je da nikada niste isli u pozoriste ili ste premladi (sto Vas ne opravdava) pa niste gospodju Stupicu videli na sceni. Kao i Marija Crnobori, Nevenka Urbanova, Ljiljana Krstic, ... ona spada u vrhunske dramske umetnice koje su sve najvaznije uloge odigrale u pozoristu gde je neuporedivno teze raditi od filma i televizije. Edukujte se - bice Vam lakse!

Ole

22.08.2015. 23:23

@Čemu licemerje ? - Jeste li vi to mislili da imamo vremeplov pa da je gledamo u pozorištu pre pedeset godina? Ne razumem šta vi zapravo kritikujete.

Dijana

10.09.2015. 01:30

@Čemu licemerje ? - Gospodin komentarise neumesan komentar neobavestene persone. Vrlo je neukusno govoriti o necemu o cemu nemamo pojma. To mnogo govori o govorniku.

ine

09.03.2016. 11:46

@Čemu licemerje ? - možda si se trebao raspitat di je teatar u Beogradu ,ima ih dosta ,a onda ima i kinoteka, iako mislim da to tebi nebi pomoglo