DEBITANTSKI film srpskog reditelja Ivana Jovića "Isceljenje" dobio je dve nagrade na uglednom ruskom festivalu Zlatni vitez - za najbolji igrani film i za najbolju epizodnu ulogu koja je pripala dečaku Nemanji Jeremiću. Dirljiva drama o iskupljenju i praštanju, za koju je reditelj svojevremeno rekao da je "snimljena sa najminimalnijim budžetom koji možete da zamislite", osvojila je i publiku i kritiku u Sevastopolju, gde je održan ovogodišnji festival "Zlatni vitez".

- Bilo smo veoma iznenađeni kada su nam javili da smo osvojili Zlatni vitez, jer je konkurencija bila velika, a "Isceljenje" je mali film, skromnog budžeta i bez poznatog producenta - kaže Jović za "Novosti". - Još uvek čekamo da nam srpski predstavnici na ovom festivalu prenesu utiske publike i kritike.

Za film pravoslavne tematike, kao što je "Isceljenje", (po scenariju Minje Jović) rusko tržište je posebno zanimljivo, naglašava reditelj. Celu ekipu posebno je obradovala vest o nagradi za najmlađeg člana, dečaka-glumca Nemanju Jeremića.

- Čuli smo da je u njegovom Zvorniku veliko slavlje. U subotu, 6. juna, u tom gradu imaćemo premijeru, pa će to biti prilika da Nemanji predamo zasluženu nagradu.

Drama o iskušenju monaha svoj filmski život započela je svetskom premijerom na Festivalu u Kotbusu, i srpskom na Festu, gde je dobila nagradu žirija.

BRONZA "RESTARTU"

NA Filmskom festivalu "Zlatni vitez" ostvarenje "Restart" Dejana Petrovića nagrađeno je "Bronzanim vitezom" u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

U kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, studentskog i dečjeg filma, na festivalu je prikazano 170 ostvarenja.N. J.