ODLUKOM većine članova žirija (3:2), "Veliki rat" Aleksandra Gatalice u izdanju kuće "Mono i Manjana", dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u minuloj godini. Za ovu knjigu glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, dok su Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić prednost dali romanu "Posmrtna maska" Lasla Blaškovića.

U obrazloženju žirija ističe se da se "Veliki rat" Aleksandra Gatalice izdvojio od ostalih romana po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu:

Ističući da mu ovo priznanje čini veliku čast, nagrađeni pisac je podsetio da je ovo treći put kako njegova knjiga ulazi u finale za NIN-ovu nagradu.

- Ovaj roman predstavlja vrhunac mog dosadašeg stvaralaštva. Radujem se što sam nagradu dobio većinom glasova, što je dobro za srpsku književnost jer su se izdvojila dva dobra romana. Svi smo imali pravo da se nadamo nagradi, pobednik je samo jedan - rekao je Gatalica.

Nagrada će biti uručena na svečanosti 21. januara u Skupštini grada Beograda.

BIOGRAFIJA

ROĐEN u Beogradu 1964, Aleksandar Gatalica je diplomirao na katedri za svetsku književnost, do sada je objavio 11 knjiga, a veoma je poznat i kao prevodilac sa antičkog grčkog i kao muzički kritičar. Dobitnik je nekoliko nagrada: "Miloš Crnjanski", "Ivo Andrić", nagrada Udruženja dramskih umetnika i "Stevan Sremac". Radi kao urednik kulture Informativnog programa RTS.