I muzika je ženskog roda

Marina Mirković

27. 12. 2008. u 21:00

Vek po rođenju Ljubice Marić, u Srbiji stvara sve veći broj uspešnih kompozitorki. Odlivom mozgova i talenata mnoge naše darovite žene komponuju u inostranstvu

MORA da je detinja želja i mladalačka odluka Ljubice Marić, rođene pre jednog stoleća, da „drsko“ iskoristi svoj bogomdani dar i postane ništa drugo do - kompozitorka, zvučala i te kako ekstravagantno za to doba. Umetnica koja je još kao vrlo mlada privukla pažnju evropske muzičke sredine, da bi u posleratnom periodu uveliko uživala status značajne inovatorke, čije je stvaralaštvo izuzetno cenjeno u evropskim i svetskim okvirima, kod nas i dalje ostaje, pre svega i samo, sinonim za - ženu kompozitora.
Dok se UNESKO priprema da tokom predstojeće godine, na stotu godišnjicu Ljubičinog rođenja, nizom manifestacija podseti na jednog od najznačajnijih muzičkih stvaralaca 20. veka, Srbijom „hara“ i u svetu je više nego dostojno reprezentuje - cela plejada kompozitorki svih generacija. Sve više imena autora dela čije izvedbe oduševljavaju publiku, završava se slovom „a“, sve manje nas se toj činjenici i dalje čudi, a broj dobitnica prestižnih priznanja toliko je porastao da ćemo najzad morati da usvojimo i neki adekvatan oblik ženskog roda reči - „laureat“. Milana Stojadinović, Ivana Stefanović, Dragana Jovanović, Ivana Ognjanović, Branka Popović, Jasna Veljanović, Isidora Žebeljan (koju je sama Ljubica davno proglasila svojom naslednicom, a zbog koje nam je, između ostalog, potrebna i reč za ženu - akademika)...
Upravo na taj hronični nedostatak imenice ženskog roda koje ne bi zvučale krajnje rogobatno - ili bar ne toliko koliko zvuči oslovljavanje žena u muškom rodu, ukazuje između ostalog istaknuta kompozitorka Mirjana Živković, koja se pita:
- Nekad nije bilo profesorki, lekarki, advokatica, inženjerki, novinarki itd, a za neke struke i danas ne postoje imenice ženskog roda (npr. sudija, iako se završava na a, ne označava ženu sudiju! ). Mene su, kada sam počela da radim u školi, učenici zvali „profesore“, što mi je zvučalo veoma rogobatno, a bilo je pre 40, 30 i 20 godina. Sada sam za svoje (bivše) studente profesorka, a za mali krug ljubitelja ozbiljne muzike - kompozitorka! Vreme ide dalje, i ne treba se čuditi što danas ima kompozitorki, romansijerki, pesnikinja, slikarki itd. više nego ranije. Setite se da su nekad sve ženske uloge u pozorištu igrali glumci, a da danas nikom i ne pada na pamet da se čudi što postoje glumice!
Ipak, iako se - čak ni u Srbiji, niko više (bar javno) ne čudi postojanju glumica, pa ni kompozitorki, upadljiv broj predstavnica ove struke karijeru gradi u inostranstvu. Koncert ilustrativnog naziva: „Emigrantski valcer“ na 39. Bemusu, predstavljao je ponovni susret sa muzikom istaknutih „naših“ kompozitorki odsutnih iz beogradskog muzičkog života dugi niz godina, podsetivši nas na tužnu činjenicu da Milica Paranosić, Nataša Bogojević, Katarina Miljković, Ana Mihajlović i Dijana Bošković komponuju širom planete, baš kao i Irena Popović, Jasna Veličković, Tatjana Ristić... Prirodna posledica tradicionalnog „odliva mozgova“ (i talenata) izazvanog željom za boljim životom, ili oslobađajuće bekstvo iz okova naših - tokom devedesetih sve manjih prostora, čija je atmosfera pretila da uguši slobodu - svaku, pa i stvaralačku?
Svetlana Maksimović, koja se školovala, stvarala, bavila se pedagoškim radom kako u Srbiji tako i na severnoameričkom kontinentu, i čija su brojna dela izvođena u Kanadi, smatra da porast broja žena među kompozitorima valja pripisati ne samo istorijskom razvoju, već da ga umnogome određuje i oblik društvenog uređenja.
- Verujem da je vreme kada je Ljubica Marić živela i radila bilo znatno nepovoljnije. Muzikom su se bavili(le) osobe kojima je udoban život i višak vremena dopuštao estetska zanimanja; tako je u bogatijim društvima uvek bilo više kompozitora, pa među njima i žena - navodi Svetlana Maksimović. - Iako nerado gledamo na to, moram reći da je unekoliko za „slobode“ žena zaslužan i period socijalizma, pa se već od moje generacije javlja više od jedne studentkinje kompozicije na našem fakultetu. Svakako to nije bilo dovoljno da se ostvari „karijera“ ili stabilno mesto među stvaraocima, tu su stvari i dalje išle teško. U zemlji nižeg standarda to će uvek biti teže ostvarljivo. Nije toliko pitanje tradicije ili opštih uverenja, mi smo skloni „naprednim“ transformacijama, više je pitanje relativnog opšteg siromaštva.
Kompozitorka i asistentkinja na FMU Svetlana Savić, u vreme studija - koje je upisala u vreme „umiranja“ tog oslobađajućeg socijalizma, tragala je za odgovorom na pitanje: postoji li tzv. „žensko pismo“, kada je o komponovanju reč?
- Odavno nisam razmišljala o komponovanju u smislu rodnih razlika, ali sam se kao student bavila pronalaženjem moguće differentia specifica ženskog pisma i došla do zaključka da su osobine dobre kompozicije daleko od polnih asocijacija. Mogu da navedem dve: hrabrost i maštovitost, a ima ih još, naravno - kaže Svetlana Savić, i dodaje da „dobro komponuje i u Srbiji, i u Danskoj, i u Americi, ali je jasno gde - po svojim standardima, najbolje živi“.
Svestrana umetnica i talentovana kompozitorka Anja Đorđević, zasada ne planira „da se odmetne“ u inostranstvo - Volim svoju sobu u kojoj komponujem, u njoj promena zavisi od mene - kaže, i dodaje: „Kad bolje razmislim, mene ima taman toliko koliko ova sredina može da razume, podnese ili voli!
- Moguće je da je Ljubica Marić imala teškoća kao žena kompozitor, bila su druga vremena - razmišlja Anja.
- Ipak, ja sam više sklona mišljenju da je bila teško prihvatana zbog onoga čime se bavila. Njen izraz nikako nije bio popularan. Metaforično iskazano - kao oni što su slavili slavu u doba komunizma.

PERSPEKTIVNA
ISIDORA Žebeljan, najmlađi član SANU i kompozitorka koja i dalje sjajno balansira između karijere u Srbiji i uspeha u inostranstvu - gradeći prvu a neprestano nižući ove druge, upravo ovih dana je, po oceni jednog berlinskog nedeljnika, proglašena jednom od deset najperspektivnijih javnih ličnosti sveta za 2009. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

S. Z.

28.12.2008. 06:06

"Bavili(le) osobe.."? Ne moze nikako u ovom slucaju da bude 'bavili' (koliko ja vidim), jer 'bavili(le)' treba da bude u saglasnosti sa recju 'osobe', koja je zenskog roda, i sto znaci da 'bavili(le)' mora da bude 'bavile', bez obzira na to da li su same te osobe muskarci ili zene. Sto se tice novih reci, ili zenskih oblika odredjenih reci, meni licno ne zvuci uopste pogresno da se zena akademik zove akademikom, isto kao sto i doktorica moze da se zove doktorom (osim ako je bas neophodno naglasiti pol doktora). Ali ima dosta drugih naziva koja su uzeta iz stranih jezika, i koja su podjednako neodgovarajuca i za zene i muskarce. Ko se time bavi? Da li postoje iko ko je odgovoran za te stvari? Bas bi bilo fino ako bi nam ste mogli reci nesto vise o tome.... Inace, svaka cast nasim kompozitorkama, i muzicarima uopsteno...

Donata Premeru

15.06.2009. 01:33

Drago mi je da se pojavio ovaj tekst (na koji sam slučajno naišla) jer je još uvek koristan i u vreme kada znamo da ima puno, na stotinak kompozitorki u svetu (women composers). Jedina je šteta što se muzika onih rasejanih po svetu češće ne čuje javno, ne nalazi na programima domaćih orkestara, kamernih ansambala, i sl; prodaju diskovi ili prave promocije istih- mislim na one pomenute u tekstu. Pijanistkinja Nada Kolundžija je jedna od retkih koja programira večeri 'žena kompozitora' i izvodi domaće. Što se tiče slučaja i perspektive najmlađeg akademika, Isidore Žebeljan, žao mi je da se uopšte, nikada ne pominje, čak ni ona to ne kaže, da se probila u svet 2003, kada sam joj upravo ja, dole potpisana, predala formulare za Genesis fondaciju iz Londona za konkurs kamerne opere-koje su oni lično meni, na moju privatnu adresu poslali (jer samo tamo studirala) da ja odaberem osobu/osobe koje bi mogle da konkurišu. Pošto sam 2002. u svetu slušala jednu ne baš uspelu 'dečju operu' prema Bihnerovom komadu 'Leons i Lena', a po povratku u JDP videla predstavu i čula izvanrednu scensku muziku za isti komad Isidore Žebeljan, znala sam da je ona najbolji kandidat i ona i jeste pobedila i opera 'Zora D' se izvela kao prva srpska opera uopšte naručena i prikazana u svetu. Na jedino pitanje upućeno I. Žebeljan 'Kako ste došli do adrese Genesis fondacije' odgovorila 'Sučajno sam je dobila od Donate Premeru'- što nije tačno i ona to zna! Još sam joj predložila da ona napiše operu 'Leons i Lena' jer joj je scenska muzika toliko dobra. Mislim da dalji komentar nije potreban, meni je samo žao da se krije istina. Šteta! Donata Premeru, muzikolog, muzički urednik radio Beograda, muzički pisac-novinar; prvi muzikolog radio Beograda koja sam započela III program, a 1983.i nedeljnu Stereoramu. I još uvek pripremam emisiju MUZIKA S POVODOM -koja je prva emisija u istorji radio Beograda koja se pre nekoliko godina, na zahtev slušalaca, počela reprizirati (od subote na nedelju)