Ново, 49. издање Међународног филмског фестивала у Ротердаму биће одржано од 22. јануара до 2. фебруара, а у програму фестивала, у више програмских целина, биће прииказано неколико рецентних српских филмова и српских копродукција, најавили су из Србије.


Тако ће "Мој јутарњи смех", дебитантски целовечерњи играни филм сценаристе и редитеља Марка Ђорђевића, у Ротердаму бити приказиван у званичном програму Bright Future (Светла будућност), у оквиру програмске целине усредсређене на актуелне прве или друге филмове у каријерама редитеља и редитељка из свих крајева света.


У питању је међународна премијера овог филма, а ово се дешава након запажених фестивалских наступа у нашој земљи и чак три главне фестивалске награде у само две седмице и неколико веома посећених специјалнијих пројекција у за те прилике дупке пуној Дворани Културног центра Београда.


У истом програму догодиће се и светска премијера новог документарног филма Младена Ковачевића, остварења "Срећан Божић, Yiwu".


Овај, како наводе аутори и продуценти, интиман филм о свакодневици кинеских радника, између комунистичке традиције и новоустановљеног кинеског сна о успеху, води нас у Yiwu, град са 600 фабрика божићних украса у којима се Божићни производи за цео свет.

Део програмске целине Perspectivesпредстојећег, 49. Међународног филмског фестивала у Ротердаму је и запажено дугометражно документарно остварење "Окупирани биоскоп" редитељке Сенке Домановић.


Биће приказан и награђивани дугометражни документарни филм "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" аутора Горана Радовановића.


Поменуто остварење ће у Ротердаму ове зиме бити приказивано у склопу програмских целина Deep Focus и Regained .
Турско-српски филм "Потенцијални кандидат" имаће светску премијеру на 49. Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, а у оквиру главног такмичарског програма "Гласови".
Прочитајте још: Српски филм "Мој јутарњи смех" на фестивалу у Ротердаму


Сви поменути филмови настали су захваљујући подршци Филмског центра Србије(ФЦС).


Осим тога,у пратећем програму "Perspektive " 49. Међународног филмског фестивала у Ротердаму биће приказан и краткометражни филм "Dreamland" канадског аутора Алана Брауна, који је настао у склопу резиденцијалног програма фестивала Alternative Film/Video у Београду који организује Академски филмски центар Дома културе "Студентски град" на Новом Београду.