KERBERI SA OBE STRANE DRINE: Erupcija mržnje zbog dolaska Handkea u RS

Srđan Mišljenović

11. 05. 2021. u 10:33

Odabrao je nobelovac, i to mnogo pre najznačajnije svetske nagrade za književnost, da bude prijatelj Srba i sad plaća cenu zbog toga

КЕРБЕРИ СА ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Ерупција мржње због доласка Хандкеа у РС

Novosti

DOLAZAK nobelovca Petera Handkea u posetu Republici Srpskoj i njegov boravak u Banjaluci i Višegradu doveo je do erupcije vulkana mržnje u Sarajevu. Jer, na meti su svi prijatelji Srba i koji to javno govore. Nema tu pomoći. Handke je jedan od naših prijatelja i sada je još jednom mogao da se uveri koliki je rezervoar mržnje u Sarajevu.

Odabrao je nobelovac, i to mnogo pre najznačajnije svetske nagrade za književnost, da bude prijatelj Srba i sad plaća cenu zbog toga. Ne bira Sarajevo u očaju municiju kojom bombarduje Handkea otkad je kročio na tlo Republike Srpske.

Pronašli su sarajevski kerberi sebi slične i u Beogradu. Drugosrbijanski šljam brzo se našao pri ruci mrziteljima srpskih prijatelja i svega što je srpsko. Stali su u red da i oni sa Baščaršije "ispale" prema Handkeu granatu mržnje. A Sarajevo nadgleda da je navede što bliže nobelovcu.

U očajničkim pokušajima omalovažavanja nobelovca i posete Srpskoj, u sarajevskim medijima je osvanuo - kako vole da ga potpišu na Baščaršiji - "veliki srpski i beogradski pisac" Filip David. Uvek rado viđen gost u Sarajevu kad treba pljuvati Srbe i njihove prijatelje. Svestan je bio nobelovac svega što mu se sprema iz nekada olimpijskog grada. Rekao je Handke po dolasku u Banjaluku "da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos jakim vetrovima koji su bili protiv toga".

- Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene - rekao je Handke, a njegove impresije najbolje opisuju, kako je rekao, stihovi čuvene pesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je Lajkovačka pruga...".

Nakon izliva mržnje iz Sarajeva slavnom nobelovcu su mnogo jasniji i Merlinovi stihovi "Je` l Sarajevo gde je nekad bilo..." Nije. Umrlo je, sahranila ga je mržnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri