GOSPOĐE I “GURANJE” ZAKONA: Kad se Briselu žuri, ko mari za demokratiju

Radoje Dragović

01. 04. 2021. u 12:09

Ministarke kojima su puna usta dijaloga, tolerancije i jednakosti imale su priliku da ova načela primene u širokoj, demokratskoj i slobodnoj javnoj raspravi, ali nje gotovo da nije ni bilo

ГОСПОЂЕ И “ГУРАЊЕ” ЗАКОНА:  Кад се Бриселу жури, ко мари за демократију

Novosti

ZAPANjUJUĆA je dosledna primena načela "cilj opravdava sredstvo" kada je reč o paketu zakona o istopolnim zajednicama, rodnoj ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. Ministarka Gordana Čomić uzela je u zadatak da po svaku cenu prava gej populacije smesti u zakon za svega nekoliko nedelja, iako sve puca od kritika, loših rešenja, kršenja procedure, pravnih i zdravorazumskih praznina.

Jer "ljudskopravaška" sveta krava briselske religije mora - odmah i bespogovorno - i u Srbiji da dobije svoje svetilište. Poklonike, očigledno, već ima. Među njima je vicepremijerka Zorana Mihajlović, koja se kao nesporni autoritet za rudno blago, turbine i struju, bavi i promenom društvenih temelja. Duboko ukorenjeni patrijarhat, kako kaže, kriv je za smrt žena, porodično nasilje, otkaze trudnicama... Svako ko kritikuje rešenja predloženih propisa, pa čak i kršenje procedure, po njenom ključu, indirektno je ubica žena, netolerantni homofob, nasilnik, gramzivi gazda... Tobož sve zbog patrijarhalnosti našeg društva, kojem su dve gospođe iz Vlade rešile da stanu na put.

Istina je prosta i očigledna, samo prikrivena besmislenim frazama o kulturi nenasilja, prihvatanju različitosti i izgradnji novog društva. Ove zakone traži Brisel i biće doneti, ako treba i za mesec dana. Poređenja radi, zakon o ćirilici još nije usvojen niti će, zakon o socijalnim kartama čekao je punu deceniju, a propis o poreklu imovine čak dve. Kao da se i oni ne tiču ljudskih prava i sloboda građana.

Ministarke kojima su puna usta dijaloga, tolerancije i jednakosti imale su priliku da ova načela primene u širokoj, demokratskoj i slobodnoj javnoj raspravi. Nje, međutim, gotovo da nije ni bilo, jer je trajala svega 15 dana. Kad se Briselu žuri, uostalom, ko mari za demokratiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna