NEĆE MOĆI: Slučaj Nedeljković i drugi

Filip Rodić

08. 01. 2023. u 09:00

DRUGOJ Srbiji nije dovoljno što je mladi Nikola Nedeljković odrobijao šest meseci u "kosovskom" kazamatu, nego ga i ovde treba progoniti i blatiti, a nikako mu dati posao, jer je to "protivustavno".

НЕЋЕ МОЋИ: Случај Недељковић и други

Foto Z. Jovanović

SEĆATE se, nije to tako davno bilo, kada su nas domaći autošovinisti podstaknuti sramnom američkom reklamom iz serijala "Vi ste svet" ubeđivali kako smo bedan narod jer nismo umeli da se odužimo svojoj heroini Milunki Savić, nego je ova hrabra Srpkinja posle ratova u kojima je krvarila za srpstvo i Srbiju bila primorana da radi kao obična "čistačica i kraj života dočeka u siromaštvu, zaboravljena od onih za čiji se život žrtvovala".

O lažima o nama koje su nam servirane povodom sudbine Milunke Savić sam već nadugačko pisao pre skoro godinu dana, pod naslovom "A šta ste vi", pa sad neću dužiti o tome.

Važno je sada da je Milunka Savić u Hipotekarnoj banci, gde je radila, bila šef čistačica za platu za koju istoričari navode da je bila u nivou lekarske ili inženjerske, a na višu funkciju nije postavljena zbog nedostatka formalnog obrazovanja (nije imala ni osnovnu školu i bila je potpuno samouka). Pored toga, dobila je imanje u Stepanovićevu kraj Novog Sada, a pre Drugog svetskog rata, učestvovala je u javnom životu i bila vrlo rado viđeni gost na mnogim državnim, a posebno vojnim svetkovinama.

Možda se Kraljevina SHS, odnosno Jugoslavija nije na adekvatan način ponela prema onima koji su za nju krvarili od balkanskih pa do kraja Prvog svetskog rata. Baš kao što se ni SR Jugoslavija, Državna zajednica Srbija i Crna Gora i potom Republika Srbija nije pokazala darežljivom, da ne kažemo odgovornom prema svojim veteranima. Ali to svakako nije nešto što bi joj ponositi predstavnici druge Srbije zamerili, osim ako bi postojala mogućnost da se to upotrebi u obračunu sa neistomišljenicima i omraženim režimom. Za njih su i ovako svi koji su se borili u ratovima devedesetih (potencijalni) ratni zločinci.

I ne samo oni, nego i svi koji pokazuju veću dozu patriotizma od apsolutne nule. Tako je otvoren i slučaj "Nedeljković i drugi" (da se poslužimo terminologijom njima omiljenog Haškog tribunala). Da je žar druge Srbije u kažnjavanju onih koje smatraju zločincima veći i od onog koji proizlazi iz haškog zakona videli smo odavno - oni bi ljude sa kojima je čak i Tribunal "završio" i pustio ih na slobodu posle odslužene kazne nastavili da progone i da ih potpuno ponište, oduzimajući im sva građanska prava, za koja se, inače, vatreno bore.

Sada, međutim, pokazuju da za njih dovoljno strogo prema "zverima srpskim" nije ni "kosovsko" pravosuđe, pa veruju da i mladi Nikola Nedeljković pošto je pušten iz "kosovskog" kazamata, treba da bude poništen i da mu se ne sme omogućiti da nastavi da vodi iole normalan život, a kamoli da radi u državnoj službi.

Tako ugledni "Danas" kao oparen reaguje ističući na naslovnoj strani od 4. januara da "predsednik Srbije, mimo zakonskih ovlašćenja, nudi posao u Vladi nekvalifikovanim osobama" - "Posao zbog 'patriotizma' Vučićevo kršenje ustava" i poziva se na tri "stručnjaka" koji će to argumentovano da objasne. Prvi je Kruševljanin Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke, za kojeg kruži priča da je najzaslužniji za imenovanje svog zemljaka Saše Vukadinovića na mesto šefa BIA 2008. godine. Vukadinović, koji je u vreme akcije "Sablja" bio načelnik kruševačke policije. Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije je, inače, utvrdio da je u akciji "Sablja" bilo svega šest slučajeva policijske torture, od kojih se jedan desio upravo u policijskoj upravi pod komandom Vukadinovića. Znači, vrlo kvalifikovan kadar za "žutog" šefa BIA. Posebno je gadno što Milivojević u svom iskazu za "Danas" Nedeljkovića stavlja u isti koš sa Veljkom Belivukom. Ako bismo išli Milivojevićevom logikom, i on bi bio u istom košu sa "zemunskim klanom".

DRUGI ekspert je Bojan Pajtić, bivši, između ostalog, predsednik Demokratske stranke, koji je siguran da Nedeljković ne može biti kvalifikovan za bilo kakav posao koji bi mu Vučić mogao naći. Dok je on bio na vlasti, zapošljavani su samo izuzetno iskusni ljudi, a nikako trgovci svinjama i ugostitelji (čime se, navodno, Milivojević bavio pre 5. oktobra), poput, na primer, Zorana Janjuševića i Nemanje Kolesara. Sećate se tih stručnjaka? I držanja Ustava u vreme vladavine Demokratske stranke?

Krem de la krem, što bi rekao Del Boj, ipak je stručni Nedim Sejdinović, koji nema nikakvu sumnju u pravičnost "kosovskog" pravosuđa, pa Nedeljkovića bez ikakve dvojbe naziva "kosovskim izgrednikom". Pored toga, on zna da se Nedeljković "savršeno uklapa u piramidu Vučićeve vlasti, koju čine podobni, neuki, prosti, nasilni i bahati". Sva sreća pa Nedeljković na svom procesu u Prištini za svedoka nije imao Sejdinovića, jer bi onda bio osuđen na mnogo goru kaznu od osam, odnosno šest meseci. Njega bi svedočenje Sejdinovićevo makar na neki Goli otok poslalo uz doživotno oduzimanje svih građanskih prava. A kako to Sejdinović zna sve ovo o Nedeljkoviću? Isto kao i trojica uniformisanih svedoka pred prištinskim "sudom" - prosto zna, jer se radi o srpskom nacionalisti, a oni su svi takvi.

"Ono što bi u normalnoj zemlji nekoga koštalo ugleda i karijere, ovde donosi društveni, pa i politički uspeh", kaže Sejdinović. Zna po sebi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!