MINE: Sve dok su Amerikanci jedine gazde na svetu, konvencije i međunarodno pravo nemaju nikakve svrhe

Branko Vlahović

06. 09. 2022. u 09:16

IMA li uopšte svrhe potpisivati međunarodne konvencije o zabrani upotrebe bilo kojeg oružja, pitanje je koje se nametnulo mnogo puta posle početka rata u Ukrajini.

МИНЕ: Све док су Американци једине газде на свету, конвенције и међународно право немају никакве сврхе

Novosti

Svedoci smo svakodnevnog stradanja dece, žena i starijih u Donbasu, od nagaznih mina kojima ih zasipa ukrajinska artiljerija. Kasete nafilovane protivpešadijskim minama neobičnog oblika padaju s neba po drveću, travi i onaj nesrećnik koji ih nagazi ostaje najverovatnije bez noge. Ta paklena sprava stvorena je ne da ubije čoveka nego da ga napravi invalidom. Koristili su je Amerikanci u Vijetnamu, Sovjeti u Avganistanu i sada Ukrajinci u Donbasu.

Vlastima u Kijevu i njihovim mentorima u Vašingtonu i Londonu uopšte ne smeta što ukrajinska vojska koristi nagazne mine koje su zabranjene Otavskom konvencijom, jer stradaju ruska deca. Ove nedelje će Rusi predati predstavništvu UN u Ženevi dokaze o radu na američkom biološkom oružju u laboratorijama u Ukrajini. Osim Rusa, i Kinezi imaju dokaze o tome.

Čitava je lepeza opasnih bolesti kojima su se bavili naučnici. Bez ispaljenog metka - širenjem opasnih bolesti, može se poslati na onaj svet mnogo stanovnika neke zemlje koju bi u datom trenutku Pentagon smatra svojim neprijateljem.

Naivni bi mogli da pitaju: kako je to moguće kad postoji Konvencija o zabrani proizvodnje i pravljenja zaliha biološkog oružja? Ona je stupila na snagu u martu 1975, a potpisale su je 183 zemlje. Ali ni do danas ne postoji mehanizam njene efikasne primene. Amerikanci 2021. nisu hteli da prihvate protokol koji predviđa uzajamnu kontrolu, što znači da niko ne može da proveri krše li se pravila u SAD. I sve dok se oni budu ponašali kao svemoćni i jedine gazde na svetu, konvencije i međunarodno pravo neće imati nikakve svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024