BRUCOŠI: Po svemu sudeći, uskoro će za katedrama biti samo loši đaci

Ivana Mićević

30. 06. 2022. u 11:00

I OVE godine studije srske književnosti moći će da se upišu bez ijednog osvojenog boda na prijemnom ispitu. Već deceniju gledamo srozavanje kvaliteta studenata srpskog jezika i književnosti, a na upisnim listama uvećava se broj loših đaka.

БРУЦОШИ: По свему судећи, ускоро ће за катедрама бити само лоши ђаци

Novosti

Činjenica je da za sve nastavničke fakultete vlada sve manje interesovanje, da mladi neće u prosvetu, pravdajući odluku malim platama u školama, lošim statusom prosvetara, manjkom poštovanja roditelja i dece prema ovoj, nekada uvaženoj profesiji. Ali i sa tim predubeđenjima, na drugim fakultetima koji obrazuju buduće pedagoge, i interesovanje i kvalitet brucoša ipak su veći. Tako da je sumnja da postoje i drugi razlozi za mrzovolju mladih prema sopstvenom jeziku i književnosti potpuno opravdana.

Godinama se smanjuje fond časova srpskog jezika i književnosti u srednjim školama.

Klasično obrazovanje zamenjuje dualno, čitanje ustupa mesto satima prakse. Država sama đacima daje najbolji primer nebrige za sopstveni jezik i pismo. Godinama se predlog zakona koji je trebalo da zaštiti nacionalno pismo i jezik vukao po fiokama. A kada je konačno usvojen, njegovim primenom ne bavi se gotovo niko.

Lingvisti su uzaludno tražili natpredmetni status srpskog jezika, da mu se u nastavi da veći značaj, ali i ta inicijativa otišla je u vetar. Molili su i da se poveća broj časova srpskog jezika u školama, obrazlagali da smo ubedljivo na začelju u Evropi po tome koliko imamo nastave maternjeg. Ni to nije imao ko da čuje.

Tako da, osim retkih zaljubljenika i dobrih đaka na vrhu liste budućih studenata srpskog jezika i književnosti, ne treba da čudi što većinu čine oni koji bi teško mogli da upišu nešto drugo. Nekada je zanimanje profesor bilo prestižno, a uskoro će, po svemu sudeći, za katedrama biti samo loši đaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!