KANSKI FESTIVAL: "Kan je propagandno oružje, a Zelenski loš glumac"

Ana Popadić

27. 05. 2022. u 10:30

ZVANIČNICI Kanskog festivala su uoči 75. izdanja govorili o svojoj "dokazanoj demokratskoj istoriji", a onda pokazali da je njihovo shvatanje demokratije nalik autokratiji.

КАНСКИ ФЕСТИВАЛ: Кан је пропагандно оружје, а Зеленски лош глумац

Novosti

Prognani su ruski umetnici, ruski novinari, ali, licemerno, ne i predstavnici ruskih medijskih i striming servisa čiji novac je dobrodošao dok kupuju filmska prava na kanskom marketu.

Ruski reditelj Kiril Serebrenikov na Kroazeti s ponosom nosi titulu "najveće žrtve ruskog režima", a ne smeta mu što je njegov novi film finansirao Roman Abramovič.

Niko se nije setio da kanske zvaničnike upita koliko je američkih filmova i reditelja zabranjeno tokom decenija invazija i bombardovanja u Iraku, Avganistanu, Libiji, u ratovima koji su odneli na stotine hiljada života.


"Kan je propagandno oružje, a Zelenski loš glumac", oglasio se jedan od najvećih živih reditelja Žan-Lik Godar, aludirajući na obraćanje ukrajinskog predsednika na otvaranju festivala.

Zelenski, profesionalni glumac i komičar, od početka sukoba u Ukrajini rešio je da ovaj rat vodi i u Holivudu, osigurao podršku kolega, oglašavajući se na svakom iole važnijem (i gledanijem) događaju. Mobilisao je svet slavnih, govorio na dodeli Gremija, na otvaranju Venecijanskog bijenala, u Kanu...


U nezapamćenoj propagandnoj mašineriji koja teži da zabrani sve rusko, u kojoj se pojedinci, poput direktora Kijevskog filmskog festivala, drznu da kažu da "danas ne postoji dobar Rus", ipak postoje umetnici poput Godara koji vide dalje od "ratne predstave čiji smo gledaoci" i koji smatraju da je izuzetno opasno kada čujemo samo jednu stranu.

Ili, kako je to sročila poznata glumica Tilda Svinton, "kada ljudi ne mogu da čuju drugu stranu, istina vrlo brzo ode do đavola".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri