JA SAM LOPOV, ALI NE I UBICA: Alan Cigler o zločinu za koji je optužen sa Čaba Derom, kaže - Izvinjavam se porodici Nebojše Markovića (FOTO)

S. J. M.

08. 02. 2021. u 18:46

JA sam lopov i ceo život sam krao, jer nisam znao kako drugačije da zaradim za život.

ЈА САМ ЛОПОВ, АЛИ НЕ И УБИЦА: Алан Циглер о злочину за који је оптужен са Чаба Дером, каже - Извињавам се породици Небојше Марковића (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Ali nisam ubica. Teško mi je što sam bio učesnik događaja u kojem je čovek izgubio život. Znam da njegovu porodicu to mnogo ne zanima, ali želim da im izjavim saučešće i izvinim se što sam dozvolio da budem umešan u to ubistvo.

Ovo je iznoseći odbranu u Višem sudu u Beogradu kazao Subotičanin Alan Cigler, prethodno negirajući krivicu za teško ubistvo na podmukao način Nebojše Markovića u saizvršilaštvu sa sugrađaninom Čaba Derom 5. januara 2019. godine. Obojica se terete i za nedozvoljeno posedovanje i nošenje oružja.

Tužilaštvo ih je optužilo da su u stanju uračunljivosti i svesni dela došli u blizinu Markovićeve zgrade i ušli u beli "punto", parkiran dovoljno udaljenom mestu da ne budu uočeni. Kada je Der video Markovića, Cigler je pokreno vozilo i zaustavio se pet metara od žrtve. Der je tad izašao držeći u desnoj ruci pištolj sa prigušivačem i ispalio u Markovića šest projektila, od čega su ga četiri pogodila u grudni koš, vrat, stomak i potiljak. Posle toga su pobegli do parkinga na Novom Beogradu gde su se razdvojili. Čaba je otišao do svog stana na Vračaru, gde je ostavio kapu koju je nosio kad je pucao, a Cigler se autobusom vratio u Suboticu u stan kod prijatelja gde je uhapšen. Tada je u čarapi u ormaru policija pronašla pištolj i četiri metka.

Cigler je ispričao da Dera poznaje iz detinjstva od desete godine, da su zajedno bili i dve godine u kazneno-popravnom domu u Kruševcu, ali da se poslednjih 12 godina nisu viđali, već samo povremeno dopisivali.

- Kad sam u oktobru 2018. godine izašao iz zatvora sa Derom sam se video pet puta, ali smo se često čuli - kazao je Cigler. - Susret kod ubistva desio se slučajno. Dan ranije sam sa prijateljem Goranom Prskalom krenuo u Bugarsku da nabavimo opremu sa kojom se može podići novac sa bankovnih automata. Dali smo 5.000 evra za mikro kamere, laptop sa posebnim programom, kartice sa čipom za krađu novca... Novac za opremu tražio sam od prijatelja sa Kosova koji živi u Beču i on mi je dao 6.000 evra. To smo prošvercovali preko granice i u povratku Čaba mi je poslao poruku da svratim kod njega u Beograd da se vidimo, što sam prihvatio.

Cigler je kazao da su došli oko jedan sat posle ponoći i da je njegov prijatelj Prskalo nastavio put do Subotice:

Foto: Privatna arhiva

Ubijeni Nebojša Marković

- Sa Derom i još dve devojke otišao sam do nekog kluba. On je u autu uzeo kokain, a te noći je pio i mnogo viskija. Devojke su otišle, a mi smo nastavili dalje i na kraju otišli do nekog kioska brze hrane da nešto pojedemo. Der je rekao da će me voziti u Suboticu, pa je pozvao taksi da idemo na Banovo brdo gde je nekoliko dana ranije ostavio automobil. Kad smo došli kazao je da tu živi čovek koji mu duguje novac i da želi da ga sačeka da mu traži te pare. Nije hteo da se približimo zgradi, jer imaju kamere. On je seo na mesto vozača, ali nije video ulaz u zgradu, pa je tražio da se zamenimo. Ja sam čekajući zaspao, kad me je pribudio i rekao: "Evo tog čoveka, vozi". Krenuo sam, a onda je Der rekao stani, izvukao je torbu koja je bila pozadi i izašao. Vratio se posle minut i kazao mi: "Vozi, pucao sam u njega".

NEMA VOZAČKU

CIGLER je uspričao da on nema vozačku dozvolu, mada je naučio da vozi i nameravao je da polaže vožnju. Kazao je da nema mnogo iskustva, jer je više od 20 godina proveo u zatvoru i da je možda vozilom ukupno prešao 100 kilometara u životu.

Cigler kaže da mu je Der govorio kuda da vozi, da je pištolj držao u krilu i da mu je tražio da nikome ništa ne priča:

- Kad smo stigli do nekog parkinga hteo je da bežimo zajedno, ali sam odbio i tu smo se rastali. Ja sam uzeo taksi do centra, šetao Knez Mihajlovom, sedeo u restoranima i pio sok. Uveče sam kupio kartu i autobusom otišao u Suboticu. Nisam otišao kući da moja supruga ne primeti da sam uznemiren, jer bih joj onda morao sve ispričati, već sam otišao kod Gorana i tu su me uhapsili. Nemam nikakve veze sa nađenim pištoljem i ne znam čiji je.

Optuženi kaže da je policiji ispričao sve što zna i adresu gde je Der živeo i u dogovoru sa inspektorima mu pisao poruke.

- Nemam nikakve veze sa tim što je Čaba učinio, niti sam znao šta će uraditi. Mislio sam da bi mogao da napadne tog čoveka, ali nisam ni pomislio da će ga ubiti. Ništa nisam prijavio policiji, jer sam se plašio da može da naudi meni ili mojoj ženi, a i mislio sam da mi neće verovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna