IZMET, SMEĆE I BUĐ PO KUĆI, DECA GOLA, GLADNA I VAŠLJIVA: Užas kod Šapca, majka u policiji, dečak (5,5) i devojčica (2,5) dati hraniteljima

Novosti online

25. 11. 2020. u 22:26

POLICIJA u Bogatiću je podnela krivičnu prijavu protiv D. Z. (38) zbog zapuštanja i zlostavljanja dece.

ИЗМЕТ, СМЕЋЕ И БУЂ ПО КУЋИ, ДЕЦА ГОЛА, ГЛАДНА И ВАШЉИВА: Ужас код Шапца, мајка у полицији, дечак (5,5) и девојчица (2,5) дати хранитељима

Foto: V. Mitrić

Majka je danas privedena u stanicu policije gde joj je uručena naredba kojom su joj zabranjeni prilazak deci i komunikacija sa njima.

Devojčica stara 2,5 i dečak od 5,5 godina po hitnom postupku su smešteni kod hranitelja, a o daljem postupku protiv nesavesne majke odlučivaće Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu.

- Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a na osnovu nalaza i mišljenja Centra za socijani rad sačinjena je hitna procena rizika na osnovu koje je izdata naredba o zabrani prilaska i komunikacije i podneta krivična prijava. Za majkom je bila raspisana poternica pošto se sakrivala nekoliko dana i danas je privedena kada se pojavila u Centru za socijalni rad - potvrdio je izvor.

Kako saznajemo, socijalni radnici Centra za socijalni rad u Bogatiću su o svemu saznali početkom ovog meseca iz anonimne prijave koju je, pretpostavlja se, uputio neko od komšija iz ulice gde je D. Z. živela sama sa svojom decom.

Proveravajući istog dana navode iz prijave, a naročito tvrdnju da se dvoipogodišnja devojčica gola i bosa na dvorištu igrala nožem, socijalni radnici nisu ni slutili da moraju da rešavaju jedan od najtežih slučajeva zanemarivanja dece. Prizor koji su zatekli u kući nisu mogli ni da zamisle jer se viđa jedino u filmovima strave i užasa.

BEZ KOMENTARA

U Centru za socijalni rad nisu komentarisali svoje odluke. Potvrdili su da u brojnim slučajevima izmeštanja dece iz biološke porodice nikada takvu meru nisu primenili zbog siromaštva već isključivo kada se utvrdi da roditelji ne ispunjavaju svoje obaveze zbog čega deca pate u svakom pogledu.

- Ne odvajaju se deca od roditelja tek tako, jer je najnormalnije da žive zajedno. Porodicama sa decom koje nemaju dovoljno sredstava za život se pomaže na različite načine sa republičkog i lokalnog nivoa. Međutim, u ovakvim slučajevima kada su grubo zanemarena deca i ugroženo njihovo zdravlje i bezbednost naša je obaveza da hitno reagujemo, a sudski organi će odlučivati kada će deca ponovo biti sa svojom majkom - naveli su u Centru za socijalni rad u Bogatiću.

- Kakav horor film. I u koncentracionom logoru je urednije. Nered i prljavština, razabacane stvari, kupatilo sa punom kadom prljave vode, bez sredstava za higijenu, higijenski ulošci i korišćene pelene na podu, u dnevnoj sobi dečiji izmet na svakom koraku, prljavi sudovi sa ustajalom hranom, razbijene flaše, polupani tanjiri, pokvarena i buđava hrana na stolu i u frižideru... Devojčicu su zatekli golu i bosu, bez odeće i obuće, u hladnoj sobi. Napolju, pred kućom džakovi smeća, kašike, viljuške... - opisuje izvor.

Da u takvim uslovima žive deca, najblaže rečeno, teško je i zamisliti, a svako bi ostao nem i postavio pitanje kojom kaznom se može zadovojiti pravda što je malim i nedužnim stvorenjima oduzeto osnovno dečije pravo na normalno detinjstvo. Nije, naime, samo njihov dom podsećao na najcrnji horor. I oni su bili prljavi i neuredni, sa flekama po telu koja ukazuje na infekciju i kosom punom vaški.

Zbog svojih malih godina nisu ni znali za bolje uslove niti su umeli da ih traže. Majku su viđali po danu jer je noću radila kao pevačica u kafani, kada je o njima brinuo jedanaestogodišnji brat.

- Otac nema kontakt sa njima od kada mu je nedavno određena mera zabrane prilaska nakon što ga je supruga prijavila za porodično nasilje. Ona je od tada sama sa decom, ali se nije trudila da im obezbedi ni minimalne uslove za život. Nisu bili korisnici socijalnih primanja i nije im nedostajalo sredstava za život, jer je i otac slao novac za decu. Majka ih je, međutim, zanemarivala i dok se slučaj ne razreši deca će biti kod hranitelja - kaže naš izvor.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)