POLICIJSKI GENERALI IZNOSE ODBRANU: U Višem sudu nastavak suđenja za paljenje ambasade SAD u Beogradu

J.D.Lj.

25. 10. 2020. u 15:37

U VIŠEM sudu u Beogradu sutra treba da se nastavi suđenje petorici policajskih generala koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЕНЕРАЛИ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: У Вишем суду наставак суђења за паљење амбасаде САД у Београду

Foto; S.J.M.

Na suđenju bi trebalo da nastavi sa iznošenjem odbrane optuženih, koji su se inače, na pripremnom ročištu, svi izjasnili nevinim.

Tužilaštvo generalima stavlja na teret teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje se terete Slobodan Vukolić, u to vreme načelnik Uprave policije Beograda, koji je i rukovodio štabom koji je osnovan zbog mitinga "Kosovo je Srbija", zatim tadašnji načelnik beogradske policije Stevan Bjelić, načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen Kuribak, Zoran Rašković - tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije, koji je te noći bio Vukolićev zamenik i tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu Bojan Marković.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, početkom 2019. pravoznažno oslobodio krivice sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)