OČEKIVALI SMO DA PADNE PRVA PRESUDA: Advokati odbrane posle odluke da se ponovi suđenje za ubistvo Ćuruvije

S. J. MATIĆ

09. 09. 2020. u 08:05

OČEKIVALI smo da padne prvostepena presuda četvorici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, jer je nezakonita.

ОЧЕКИВАЛИ  СМО ДА ПАДНЕ ПРВА ПРЕСУДА: Адвокати одбране после одлуке да се понови суђење за убиство Ћурувије

Foto P. Mitić

Sudsko veće Specijalnog suda je u presudi uvelo N. N. lice zato što tokom suđenja nisu mogli da utvrde da su Romić i Kurak neposredni izvršioci, a morali su da ih osude.

Pritom je potpuno nejasno da li je to N. N. lice podstrekač ili čovek koji je pucao, ili je reč o dve osobe.

Ovako, za "Novosti", odluku Apelacionog suda da se presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije ukine, a predmet vrati na ponovno suđenje, komentariše Vladimir Marinkov, branilac bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića. On navodi da tokom suđenja N. N. nikada nije pomenut.

Foto arhiva

Miroslav Kurak

Prvostepenom presudom Marković je osuđen na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Ćuruvije. Šef beogradskog centra DB Milan Radonjić je dobio 30 godina zatvora zbog organizovanja ubistva, a pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na 20 godina zatvora kao saizvršioci, koji su pripremili teren N. N. osobi da puca u Ćuruviju iz automatskog pištolja. Marković se nalazi u zatvoru u Zabeli, Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru u Beogradu, dok je Kurak u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

KOJA JE ULOGA N. N. LICA?

U UKINUTOJ presudi se navodi da su okrivljeni krivi što su 11. aprila 1999. po nalogu N. N. lica i po prethodnom dogovoru i planu, zajedno sa N. N. licem ubili vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i lista "Evropljanin" Slavka Ćuruviju, zbog njegovog javnog istupanja i kritike tadašnjih nosilaca političke vlasti.

Za Markovića se dalje kaže da je nakon odbijanja Legije, plan o smaknuću novinara preneo Radonjiću, a ovaj to dogovorio sa Romićem, Kurakom i N. N. licem. Romić i Kurak su dobijali informacije o kretanju Ćuruvije, kojeg su pratili drugi pripadnici DB i kada je ušao u prolaz zgrade gde je živeo, omogućili su N. N. osobi da mu priđe sa leđa i usmrti ga sa više hitaca.

Advokat Marinkov kaže da je Apelacija uočila da nema dokaza da su se oni dogovorili da se ubije Ćuruvija, a ako nema dogovora onda Marković ne može biti osuđen:

- U ponovljenom suđenju ćemo se pozabaviti tim pitanjima, mada ne znam da li je ostala ijedna osoba koju na te okolnosti možemo da ispitamo, pošto je saslušano više od 140 svedoka i niko nije mogao da potvrdi postojanje dogovora. Jedino je Milorad Ulemek Legija izjavio da ga je Rade Marković pitao da li bi sa svojim ljudima mogao da ubije nekoga, a on je odgovorio da ne može sad. Ispričao je da je iz nekog razloga pretpostavio da je u pitanju Ćuruvija, dok je Marković negirao da se taj razgovor sa Legijom ikada dogodio.

Foto arhiva

I Zora Dobričanin Nikodijević, branilac Romića i Radonjića, kazala je medijima da je apelacija prihvatila sve žalbene navode odbrane i da ona tu više ništa ne bi dodavala.

S druge strane, zastupnik Slavkove dece Jelene i Radeta Ćuruvije, Slobodan Ružić, veruje da će Specijalni sud i posle ponovljenog postupka ponovo osuditi optužene.

- Suđenje će se ponoviti samo u onim delovima na koje je ukazao Apelacioni sud. Ne verujem da će se taj ponovljeni postupak odužiti, trajaće najverovatnije pet, šest meseci. Specijalni sud može da se saglasi sa primedbama Apelacije, ali i ne mora, može da ostane pri svom stavu da je N. N. lice pucalo. Apelacija smatra da oni, iako su dali obrazloženje, nisu mogli tako da rade i da mimo optužnice u presudi uvedu tu treću osobu koja je pucala. Ipak, verujem da će Specijalni sud ponovo osuditi optužene.

Ružić smatra da će tužilaštvo ostati pri svom stavu u optužnici da je u Ćuruviju pucao Miroslav Kurak, mada je otvorena i opcija da i oni promene optužnicu u uvedu N. N. lice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna