UDARALI STEFANA DO SMRTI: Zakazano suđenje za ubistvo osamnaestogodišnjeg mladića iz Velike Plane

J. ILIĆ

24. 07. 2020. u 08:00

УДАРАЛИ СТЕФАНА ДО СМРТИ: Заказано суђење за убиство осамнаестогодишњег младића из Велике Плане

Nikola B. i Mitar P. / Arhiva

PRED Višim sudom u Smederevu, 23. septembra počeće suđenje dvojici mladića iz Velike Plane, Nikoli B. (20) i Mitru P. (20) koji se optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete za teško ubistvo Stefana Filića (18) iz Starog Sela.

Pripremno ročište za ubistvo mladića zakazano je za 23. septembar u 10 časova pred Sudskim većem sudije Olivere Veljković, potvrdila je za "Novosti" predsednica Višeg suda u Smederevu, Slađana Bojković.

Okrivljenima je produžen pritvor u kome se nalaze od početka februara, i iz koga će biti dovedeni na glavni pretres. Suđenje će, sedam meseci od tragedije, po svemu sudeći, biti otvoreno za javnost.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva tereti Nikolu B. i Mitra P. da su 2. februara u Velikoj Plani, ispred kluba "Brodolom", nasmrt pretukli Filića. Kako se u optužnici navodi, okrivljeni su mladiću zadali više udaraca pesnicama u glavu. Dok je ležao na pločniku, prema navodima optužnice, okrivljeni Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Policija je stigla dva minuta kasnije, a kobni događaj zabeležila je sigurnosna kamera kluba "Brodolom". Snimak će, verovatno, poslužiti kao jedan od bitnih dokaza na predstojećem suđenju za ubistvo maturanta.

Prema rekonstrukciji događaja, te noći su okrivljeni, kao i pokojni Stefan, bili u klubu "Brodolom". Najpre je iz kluba izašao Stefan u društvu rođenog brata Andrije (16) i još nekoliko njegovih drugova. Mladići su se smejali, kada su im okrivljeni Nikola B. i Mitar. P. prišli, navodno, misleći da se smeju njima. Jedan od okriljenih najpre je "ćušnuo" po glavi maloletnika, koji je bio sa Stefanom. Filić je pokušao da smiri situaciju sa starijim mladićima, ali je kao odgovor dobio batine, posle kojih je bio u komi jedan dan pre nego što je nastupila smrt.

Stefan Filić / Arhiva

Prema obdukconom nalazu lekara Instituta za sudsku medicinu, udarac u glavu bio je fatalan za teške povrede od kojih je Stefan preminuo 30 sati kasnije.

RODITELjI SAGRADILI PARK

ŠKOLSKA uprava i Stefanovi drugovi su, u znak sećanja, posadili drvo u dvorištu škole, a jedan od školskih kabineta nazvan je po njemu. Ovih dana privode se kraju radovi na završetku "letnjeg kabineta" u školskom dvorištu, koji je dar Stefanovih roditelja školi u znak sećanja na Filića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Laki

24.07.2020. 08:49

40 godina robije, za primer svim nasilnicima, velika tragedija da se na taj način izgubi mlad život. Životi ove dvojice ne vrede više pišljivog boba, samo će opteretiti budžet.

Zoran

24.07.2020. 09:35

@Laki - Koja kazna od 40 godina ili maksimalna. Dogovorice se sa tuzilastvom o priznanju krivice i nece robijati duze od 3 godine. Videcete.

Dragana

24.07.2020. 23:47

@Zoran - Nema šanse da prođu minimalno bez 8 godina,bez pomilovanja.Jedan od njih je imao manje od 20 godina u momentu izvršenja,to je olakšavajuća okolnost.Drugi je imao više od 20 (ovde je dat netačan podatak).Dakle,ovde smradove treba žive sahraniti da bi ostali normalni ljudi živeli.

deda

24.07.2020. 09:07

Takve i slicne tako kazniti da drugima bude za primer i da im ne padne napamet slicno nesto da urade ni u akoholisanom stanju.Zbog bahatosti i agresije njihov zivot je upropascen.Njihov zatvor sami treba da placaju radom ne da padaju na teret drzave i poreznika.