FELJTON - U TOKU AGRESIJE SRBIJA NIJE OSTALA U MRAKU: NATO se ustremio na razvodna postrojenja i dalekovode, "srce i krvotok" celog sistema

Lazar Bečejac

03. 05. 2023. u 18:00

UPRKOS proklamovanom cilju da se agresija na SRJ izvodi da bi se sprečila navodna humanitarna katastrofa na Kosmetu, NATO snage su, protivno svim međunarodnim konvencijama i protivno Povelji Ujedinjenih nacija, više od dva meseca bombardovale civilne ciljeve.

ФЕЉТОН - У ТОКУ АГРЕСИЈЕ СРБИЈА  НИЈЕ ОСТАЛА У МРАКУ: НАТО се устремио  на разводна постројења и далеководе, срце и крвоток целог система

Rad na obnovi dalekovoda, Foto Iz knjige "EPS tokom NATO agresije"

Izazvana je humanitarna katastrofa, ne samo na Kosmetu, već i u celoj Srbiji, pa i šire, imajući u vidu da su uništavana postrojenja koja su napravila pravu ekološku katastrofu u celoj Evropi. Neprijatelj se posebno okomio na energetiku, znajući |da je ona osnov privrednog, ali i svakodnevnog života civila. Delovanjem na elektroenergetske objekte i njihovim razaranjem, neprijatelj je ostavljajući Srbiju u mraku, želeo da slomi duh naroda i da ga, u civilizacijskom smislu, vrati za ceo jedan vek unazad.

- U direktnim dejstvima razornim bombama na 11 elektroenergetskih postrojenja EPS, NATO alijansa je uništila devet ključnih trafostanica i razvodnih postrojenja JP „Elektroistok“. Iz pogona je izbačen i 21 najvažniji dalekovod - kaže Miodrag Milošević, direktor „Elektroistoka“.

Nije slučajno, kako kaže direktor Milošević, što se neprijatelj okomio na visokonaponsku mrežu, na trafostanice, razvodna postrojenja i dalekovode, jer su oni „srce i krvotok“ elektroenergetskog sistema. Uništavanjem ovih postrojenja izbacuju se iz pogona najveće elektrane, a veliki gradovi i najveći deo Srbije ostaju bez električne energije i u mraku. Bestijalnost agresora ogleda se u činjenici da je u roku od mesec dana, od 2. do 31. maja šest puta „kidisao“ na najvažnija visokonaponska postrojenja i to četiri puta ih bombardujući „grafitnim“ kasetnim bombama i dva puta klasičnim i kasetnim razornim bombama. Herojski je podvig, kako kaže Miodrag Milošević, to što je elektroenergetski sistem pet puta „podizan od nule“. Zaposleni u „Elektroistoku“, uz pomoć ekipe iz „Minela“, „Energomontaže“ i distributivnih preduzeća i, naravno, svi zaposleni u EPS ostvarili su, kako je to u javnosti rečeno, pravo čudo.

Srbija nije ostala u mraku.

BOMBARDOVANA su, ističe Radmilo Antić, pomoćnik direktora za razvoj i eksploataciju prenosne mreže, ključna visokonaponska postrojenja u Novom Sadu, četiri najvažnije trafostanice u Beogradu, zatim 400-kilovoltna trafostanica u Nišu, veoma važno razvodno postrojenje na naponu 220 kilovolti u Bajinoj Bašti, razvodno postrojenje pri TE „Kostolac B“ i još razvodno postrojenje pri TENT-u A i pri TE „Kolubara A“.

Agresor nije, po rečima Dragana Milanovića, direktora sektora Tehnika, ostavio na miru ni velike industrijske potrošače. Potpuno su razorene trafostanice „Bor 3“ i „Smederevo 3“. Gađane su razornim bombama tri puta, tako da ne ostane „ni kamen na kamenu“. Već posle prvog bombardovanja ova postrojenja su izbačena iz pogona, a privred- ni giganti, RTB i Železara u Smederevu, ostali su bez električne energije. Ponovljena, još dva bombardovanja, izraz su besmislenosti agresije i besa komandanata NATO, koji nisu ostvarili svoje ciljeve.

Štete načinjene u visokonaponskoj prenosnoj mreži, po navodima direktora „Elektroistoka“ su ogromne. Potpuno je uništeno 18 energetskih transformatora, a 13 je oštećeno. Oštećeno je na desetine dalekovoda na naponu od 400, 220 i 110 kilovolti.

Srušeno je i 25 nosećih i zateznih stubova a iz pogona je izbačeno 19 dalekovoda. Velika šteta je što je uništeno 12 specijalnih stubova dalekovoda od obrenovačkih elektrana preko Save. Iz pogona je, na taj način, izbačeno za duže vreme pet dalekovoda na naponu 220 kilovolti i dva na naponu 400 kilovolti... Uprkos bombardovanju, ekipe „Minela“ i „Elektroistoka“ su uspele da poprave oštećenja na dva dalekovoda na prelazu Dunava kod Vinče, prema Pančevu.

PRVI put, kako navodi Vojislav Tankosić, pomoćnik direktora za investicije, kod nas su vađena potopljena dalekovodna užad iz Dunava. Pomogle su i posade Jugoslovenskog rečnog brodarstva. Za više puta bombardovano Pančevo obezbeđena je električna energija.

U „Elektroistoku“ pominju štetu samo na krupnoj opremi. Navodi se da je oštećeno 47 manipulativnih polja (dalekovodnih, transformatorskih i spojnih) na naponu 110 kilovolti. Na naponu 220 kV uništeno je 15, a na najvišem, 400 kV naponu čak 19 manipulativnih polja... Treba znati da svako pomenuto polje sadrži više prekidača, rastavljača, strujnih mernih transformatora, naponskih transformatora i odvodnika prenapona. Nijedan od pomenutih elemenata ne staje manje od 10 hiljada nemačkih maraka.

Postavlja se pitanje - ako je više od trećine uređaja u prenosnoj mreži trajno uništeno a još toliko oštećeno, kako je uopšte električna energija dopremana do potrošača?

Odgovor bi, kako kaže Miodrag Milošević, mogao da glasi - zahvaljujući patriotizmu i zalaganju zaposlenih u EPS-u, ali...

Prošle godine, kad je „Elektroistok“ slavio četiri decenije postojanja istaknuto je da je to firma za ugled. Ove godine ugled je stavljen na najveće iskušenje. „Elektroistokovci“ ne samo da su potvrdili visok renome svog preduzeća, već su ga i povećali. Uloženi su u to hrabrost, znanje i veliki trud, ističe direktor Milošević.

POKAZALO, kako kaže Mihajlo Badnjarević, pomoćnik direktora za pravne poslove, da je dobra kadrovska politika dala prave rezultate. „Elektroistok“ može da se ponosi svojim ljudima. Uz to, dobro postavljena organizacija preduzeća i u ratu je besprekorno funkcionisala.

Elektroistokovi stručnjaci i monteri nisu pokazali samo znanje i upornost, već, kako kaže Dragan Milanović, ispoljili su veliku inventivnost u pronalaženju pravih i hitnih rešenja. Podrazumeva se da su u svom radu blisko sarađivali, pre svega, sa Dispečerskim centrom EPS.

Sve što je moglo da se popravi na licu mesta, to je urađeno. Ako je, primera radi, jedno dalekovodno polje bilo manje oštećeno, sa njega su sklanjani uništeni uređaji, a na njihovo mesto stavljani dobri iz drugih polja koja su ostala van pogona. To su - kako kaže Miodrag Milošević, ipak, privremena rešenja, ali, u tom trenutku, problemi su rešavani na zadovoljstvo naroda.

Elektroprivreda Srbije u toku agresije na našu zemlju pretrpela je veliku štetu, jer je potpuno uništena ili oštećena trećina prenosnih kapaciteta EPS. Već u prvim danima bombardovanja neprijatelj je počeo da, uništavajući druge objekte, onesposobljava kapacitete elektrodistributivnih preduzeća, da bi krajem aprila počeo direktna raketiranja kapaciteta za prenos električne energije.

Poginulo 10 radnika

ZA VREME agresije NATO alijanse na SRJ poginulo je i deset radnika JP Elektroprivreda Srbije. Iz JP Površinski kopovi „Kosovo“ poginuli su Ljubiša Perić, Stojan Vilenica, Slaviša Pšaković, Milan Zdravković i Slavujko Miletić, a iz JP Podzemna eksploatacija uglja Resavica Milivoje Glavičić i Dragan Veljković. Među poginulima su i Živomir Pantelić iz JP Rudarski basen „Kolubara“, Branko Milenović iz JP Elektrodistribucija Leskovac i Milen Milojković iz JP Elektrodistribucija Niš.

SUTRA: BITKA SA VREMENOM ZA SLEDEĆU GREJNU SEZONU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati