TRŽIŠTE NEKRETNINA ODOLEVA KRIZI: Kvadrat u Beogradu četvrti najskuplji u Evropi

Novosti online

05. 04. 2021. u 11:07

UPRKOS pandemiji korona virusa, potražnja za stanovima u Srbiji i njihova kupovina se ne smanjuju. Proporcionalno porastu tražnje za stanovima rasle su i cene stambenog prostora, i to do te mere da je Beograd u toj kategoriji svrstan među najskuplje gradove u Evropi.

ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА ОДОЛЕВА КРИЗИ: Квадрат у Београду четврти најскупљи у Европи

D. Balšić

Prema informacija dostupnim na sajtu "Numbeo", koji važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima i kvalitetu života, Beograd je na četvrtom mestu na listi najskupljih gradova u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda stanovnika.

Odnos cena nekretnina i prosečnih prihoda Beograđana iznosi vrtoglavih 19,77. Glavni grad Srbije se tako našao iza Moskve (odnosno 21,12) koja je na prvom mestu, Pariza (20,97) i Splita (19,77), a ispred Vladivostoka (18,63), Gdanjska (18,31) i Milana (17,85).

Ako uzmemo u obzir da je prošle godine u Srbiji prodato nekretnina u vrednosti od oko 4.2 milijarde evra, što je više od proseka za prethodne tri godine, stiče se utisak da je tržište nekretnina ostalo imuno na krizu.

Na primer, na sajtu nekretnine.rs cene stanova u centru grada se kreću od 2,000 evra po kvadratu pa naviše, u zavisnosti od strukture, spratnosti i kvadrature, dok se na periferiji cene kreću između 1.000 i 1.400 evra.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora u Srbiji u 2020. godini je prodat u Beogradu na vodi i koštao je neverovatnih 9.600 evra.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da je potražnja trenutno veća od ponude, što utiče na rast cena. Postojao je kraći zastoj zbog korone u realizaciji u martu i aprilu prošle godine, ali se tržište vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije, kažu u GDS.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)