EVZONI I DALJE ZATVOREN! U ponedeljak sporazum o saradnji Srbije i Grčke tokom letnje sezone

B. Caranović

24. 03. 2021. u 22:31

DOGOVOR sa Grcima koji bi mogao konačno da reši pod kojim uslovima će ovog leta žitelji Srbije da letuju na Egejskom i Jonskom moru, trebalo bi da bude potpisan za nekoliko dana.

ЕВЗОНИ  И ДАЉЕ ЗАТВОРЕН! У понедељак споразум о сарадњи Србије и Грчке током летње сезоне

Foto Privatna arhiva

Dolazak grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa se očekuje 29. marta. Tada bi trebalo da budu ozvaničeni pregovori i raspoloženje obe države da se ovog leta kupamo u grčkim letovalištima.

U Grčku će moći da se uđe samo uz test, vakcinu ili papir o antitelima. Planirano je, kako "Novosti" saznaju, da kao i prethodne godine Evzoni ostane zatvoren za turiste, osim za one koji imaju potvrdu da imaju prebivalište u Grčkoj. Prema tom principu i na tom prelazu moći će da uđe dnevno do 400 sutomobila i kamiona. Turisti će na omiljena letovališta moći da dolaze preko Bugarske, kao i prethodne godine. I ovde će biti precizirano koji broj vozila, putničkih automobila i autobusa će moći da uđe.

O svemu tome bi trebalo da ministri Srbije i Grčke razgovaraju u ponedeljak, a iz našeg Ministarstva turzma su nam jedino potvrdili da su očekivanja naše strane da granice za žitelje Srbije pod određenim uslovima budu otvorene u periodu od 1. maja do 1. oktobra.

U načelu, očekuje se potpisivanje zajedničkog stava obe zemlje o dobroj volji za saradnju.

ZAMENSKA PUTOVANjA

GRAĐANI koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31. 12. 2021. godine. Prema rečima ministarke Matić, otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke.

To će biti prethodnica pred usvajanje memoranduma i digitalnih sertifikata o vakcinaciji, koji bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani. Ali, prema njemu će isto tako građani koji imaju antitela, potrvrdu da su preležali, odnosno PCR test moći da pređu granicu.

- Grčka je jedna od omiljenih destinacija naših turista i zbog toga smo prvo započeli pregovore pre skoro dva meseca sa resornim ministarstvima o olakšanom načinu putovanja naših građana - kaže ministarka Tatjana Matić za "Novosti".

- Grčki ministar turizma Haris Teoharis dolazi u zvaničnu posetu Beogradu 29. marta kada ćemo potpisati zajedničku izjavu kojom dve zemlje pokazuju volju da bliskom saradnjom prevaziđu prepreke izazvane pandemijom kovida 19.

Prema njenim rečima, sa grčkim ministarstvom za digitalnu upravu, naše ministarstvo razgovara već duže vreme o usaglašavanju digitalnih sertifikata i verujemo da ćemo uskoro postići dogovor na obostrano zadovoljstvo.

- Diskutovano je već detaljnije o tehničkim elementima sertifikata i procedurama validacije i predložena su rešenja koja praktično omogućavaju sve potencijalne scenarije jednostavne upotrebe - kaže Matićeva.

Inače, ministarka je nedavno izjavila da Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove, a to će zavisiti od epidemiološke situacije u Srbiji. Dodala je da ukoliko ne budemo na crvenoj listi kada sezona počne, neće biti potrebe za nasumičnim testovima.

Kada je reč o tački predloga koja se odnosi na priznavanje vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove - EMA, ministarka je ocenila da očekuje da do leta, kada će sertifikat biti široko korišćen, budu odobrena ruska vakcina "sputnjik V" i kineskim "sinofarmom".

Nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva. Ovu pretpostavku ohrabruje i trenutna situacija sa vakcinacijom u Evropskoj uniji, gde sve više zemalja prihvata vakcine sa istoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna