BUTKICE NA POLICE EU: Ministar poljoprivrede najavio izvoz svinjskog mesa

J. SUBIN

22. 01. 2021. u 15:25

DO kraja godine očekuje se početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije na tržište EU. Prvi put posle 30 godina.

БУТКИЦЕ НА ПОЛИЦЕ ЕУ: Министар пољопривреде најавио извоз свињског меса

Foto AP

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naša zemlja je uspešno zaustavila širenje afričke kuge svinja, koja je bila kod domaćih i divljih životinja, na podrčju Pirotskog i Borskog okruga.

- Tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo i sada nemamo velikih problema - kazao je Nedimović. - Stvoreni su i uslovi za izvoz goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržišta. Prošle godine je za 70 odsto pala potrošnja goveđeg mesa, a oko 20 odsto je manja kupovina svinjskog. Nisu radili hoteli i restorani, a sada se nastoji da se otvore neke nova tržišta za izvoz.

Prema rečima ministra, radi se na 49 projekata, za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije. Vreme je ozbiljnih klimatskih promena, a suština je da imamo što više vode, jer to znači i bolji kvalitet proizvoda, veći prinos, ali i zaradu.

- U razvoj sistema za navodnjavanje biće uloženo oko 100 miliona dinara, uključujući i Frušku goru - nagovestio je Nedimović. - Vlada Srbije donela je odluku o upućivanju 600 miliona dinara, na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla je pet odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti