IGRAČKE U SRBIJI NAJSKUPLJE U EVROPI: U "Deksiku" i "Pertiniju" cene veće i za 30 odsto nego u prodavnicama u Beču

B. Caranović

10. 12. 2020. u 11:21

NOVA godina se bliži i mališani očekuju da im dođe Deda Mraz sa paketićima, uprkos koroni, karantinima i pandemiji. Kao i uvek omiljene igračke u prodavnicama u Srbiji su "paprene", a skuplje su i više od 30 odsto u odnosu na iste artikle u inostranstvu.

ИГРАЧКЕ У СРБИЈИ НАЈСКУПЉЕ У ЕВРОПИ: У Дексику и Пертинију цене веће и за 30 одсто него у продавницама у Бечу

Foto: Tanjug-AP

Stručnjaci smatraju da su ključni razlozi za ovu razliku domaće nerazvijeno tržište i slaba konkurencija. Našim kupcima, sa ionako istanjenim novčanicima ovo objašnjenje svakako ništa ne znači i jedino ostavlja utisak da ih trgovci bez razloga "deru"!

"Plejmobil" vozilo "porše" koje u "Pertiniju" košta 7.899 dinara, u prodavnicama u Beču se može kupiti za 47,99 evra, odnosno oko 5.660 dinara, što je oko 2.200 dinara niže. Ista razlika u ceni je i za reciklažni kamion. farma sa životinjama je čak 17.999, dok se u inostranstvu može kupiti za 119,98 evra, a na sniženju se ovaj artikl trenutno može naći i za 84,99 evra, što je upola cene u odnosu na onu u "Pertiniju". U prodavnicama "Deksiko" vatrogasno vozilo je 12.999 dinara i duplo je skuplje nego u radnjama u inostranstvu gde košta 64,99 evra. Za set "hajdi", istog brenda igračaka roditelji će morati da izdvoje 11.289 dinara, dok će ga mnogi mališani za praznike u Austriji dobiti za 59,99 evra, što je oko 7.000 dinara!

Ogromna razlika u ceni je i kod brenda "lego", pa istraživačka podmornica košta 4.199 dinara u "Pertiniju", dok je preko granice oko 20 evra. Jedna od omiljenih igračaka za devojčice, "zlatokosina kula", je u našim radnjama 8.999 dinara, dok se u stranim radnjama može kupiti za 49,99 evra, odnosno za oko 5.900 dinara.

Prema rečima profesora Predraga Bjelića sa Ekonomskog fakulteta, postoji više razloga što su isti proizvodi u Srbiji skuplji, a ključna je slaba konkurencija.

- U svim tim zemljama ponuda je mnogo veća i samim tim borba za tržište obara cenu - kaže profesor. - Pitanje je međutim, zašto nema veće konkurencije i više uvoznika koji bi se bavili istim poslom. Jedan od zaključaka bi bio da postoje problemi sa neregulisanim tržištem. U Srbiju još nisu došli veliki igrači. A sa druge strane, neregulisano tržište i nedostatak konkurencije, otvaraju široko polje za sivu ekonomiju, pa je trenutno internet krcat istim tim proizvodima. Primer su recimo "lego" igračke.

Dunja Bibić iz marketinga "Pertinija" kaže da je poslovna politika velikih kompanija poput "Plejmobila" i "Lega" takva da svoje proizvode na domaćem tržištu plasiraju po najnižoj ceni i tako štite svoju zemlju i tržište.

- Kompanije koje uvoze njihove proizvode u obavezi su da plate veću nabavnu cenu, troškove transporta, carinu, sertifikate - navodi Bibićeva. - Sve ove troškove plaćaju distributeri i ne tiču se proizvođača. Veoma im je važno koliko je tržište na koje se plasiraju njihovi proizvodi, jer od toga zavisi koliko će ih prodati. Sve to ulazi u krajnju cenu igračke. Za svaki proizvod koji se nalazi u maloprodaji plaćamo atest o zdravstvenoj ispravnosti.

ROBA IZ TREĆE RUKE

PROFESOR Bjelić napominje da i franšize i brendovi koji dođu u Srbiju neretko imaju jednu cenu za ceo svet i sasvim drugu za Srbiju.

- Dešavalo mi se da proizvod koji u prodavnicama "DM" platim u Berlinu, Beču ili Bosni platim jedan ili jedan i po evro, u Srbiji košta dva. Slično je i sa "Ikeinim" proizvodima - priča profesor. - To se objašnjava time što je manje tržište i veći je rizik, pa dok se kupci ne naviknu zbog bolje zarade podignu cenu. I kupovna cena u nabavci igračaka je veća nego za zemlje koje imaju ogromno tržište. Osim toga, često naši trgovci ne nabavljaju direktno proizvode od proizvođača već iz okolnih zemalja, pa samim tim ta treća ili četvrta ruka podigne cenu.

"PERTINI": CENE ĆE SE IZJEDNAČITI

UPOZNATI smo da se za pojedine brendove može uočiti razlika u cenama, ali sve ide u boljem pravcu, tako da se nadamo da ćemo uskoro cene u Srbiji izjednačiti sa cenama u EU - kaže Dunja Bibić iz "Pertinija". - Pre svega u našem je interesu da cene pojedinih evropskih brendova budu što niže, kako bi artikli bili dostupni što većem broju kupaca, a mi kao generalni distributeri imali veći obrt i time stekli veći ugled i renome na domaćem tržištu, ali i veći ugled kod kompanija kao što su "Plejmobil" i "Lego".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024