POTENCIJAL LEŽI U MALINAMA: Srbija se predstavila na onlajn kineskom sajmu poljoprivrede

J. Su.

02. 12. 2020. u 14:39

SRBIJA ima potencijal za još veću saradnju sa kineskim i partnerima iz Centralne i Istočne Evrope, u oblasti proizvodnje vina, žestokih pića, jagodastog voća i žitarica.

ПОТЕНЦИЈАЛ ЛЕЖИ У МАЛИНАМА: Србија се представила на онлајн кинеском сајму пољопривреде

Foto: D. Karadarević

Ukupna godišnja vrednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, prelazi 5,1 milijardu evra.

Prema rečima Veljka Jovanovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, ovaj sektor je pokazao snagu tokom krize izazvane pandemijom, kada su se mnoge zemlje suočavale sa nedostatkom osnovne robe. Srbija je, s druge strane, izvozila šećer, brašno i žitarice.

- Naša zemlja je treći proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šljive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih izvoznika jabuka u Rusku Federaciju - kazao je Jovanović, na onlajn poljoprivrednom sajmu Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. - Sa više od 5,1 milijardi evra i stalnim izvoznim suficitom, Srbija je snažan igrač poljoprivredne i prehrambene industrije u našem delu Evrope. Suficit u trgovini u sektoru poljoprivrede prošle godine iznosio je više od 1,3 milijarde evra.

VIŠE OD 200 VELIKIH KOMPANIJA

ŠANDONG - Kina poljoprivredna konferencija i onlajn sajam održani su 1. i 2. decembra u organizaciji lokalne vlade Šandong provincije. Događaju su prisustvovali predstavnici više od 200 velikih kompanija poljoprivrednog i prehrambenog sektora Šandonga i drugih kineskih provincija, kao i predstavnici poljoprivrednog sektora EU zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)