CIGARETE JURE EVROPSKI PROSEK: Pred poslanicima uskoro novi akcizni kalendar od 2021. do 2025. godine

S. B.

01. 12. 2020. u 19:00

PUŠAČI i dalje mogu da računaju da će ih porok koštati sve više.

ЦИГАРЕТЕ ЈУРЕ ЕВРОПСКИ ПРОСЕК: Пред посланицима ускоро нови акцизни календар од 2021. до 2025. године

Poslanici u Skupštini Srbije

To važi za konzumente običnih cigareta, kao i onih od nesagorevajućeg duvana, ali i tečnosti za elektronske cigarete. U 2025. godini u proseku će od svake plaćene kutije državi na ime akciza ići 1,8 evra. Pred poslanicima će uskoro biti nove izmene Zakona o akcizama koje predviđaju dalje povećanje ovog nameta sve dok se ne dođe do evropskog minimuma. U 2025. godini tako će država prihodovati najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene.

Evropska pravila nalažu i da ukupno akcizno opterećenje ne sme biti ispod 60 odsto maloprodajne cene jedne paklice. Zakonom se predlaže donošenje srednjoročnog plana postepenog povećavanja akciznog opterećenja u periodu od 2021. do 2025. godine, kroz povećanje specifične komponente akcize svakih šest meseci za 1,50 dinara po paklici, pri čemu bi stopa proporcionalne komponente akcize ostala nepromenjena, 33 odsto.

I TEČNOST SKUPLjA

OVIM zakonom predlaže se da osnovica za obračun akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta ostane nepromenjena, s tim da se iznos akcize uvećava za dinar po mililitru svake godine u narednom srednjeročnom periodu. Od 2021. godine bi bilo šest dinara po mililitru, dok će 2025. godine dostići 10 dinara po mililitru.

Ovakav model se primenjivao i dosad.

- Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je bilo neophodno da predložene izmene budu pažljivo odmerene, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje - stoji u Predlogu.

- Prema važećem zakonskom rešenju, na duvanske prerađevine koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, plaća se akciza po kilogramu duvanske smese, u iznosu od 40 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta.

Ovim zakonom predlaže se da način oporezivanja akcizom ostane nepromenjen, ali da se poveća procenat od minimalne akcize na 1.000 komada cigareta, kako bi se u narednom periodu smanjila razlika između akcize na nesagorevajući duvan i akcize na cigarete.

Zakonodavac smatra da bi predloženo povećanje u narednoj godini, odnosno propisivanje akcize od 60 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta bilo prihvatljivo. Na kraju predviđenog vremenskog perioda akcizno opterećenje kretalo bi se u okvirima prosečnog akciznog opterećenja u zemljama EU.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo