KORONA NE MOŽE DA ZAUSTAVI JABUKE: Predstavnici Vojvodine i Nižnjeg Novgoroda o uticaju virusa na izvoz

J.S.

23. 10. 2020. u 01:08

U PRIVREDNOJ komori Vojvodine u Novom Sadu juče je priređena onlajn konferencija "Održivi međuregionalni razvoj" na kojoj su članovi Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda razmotrili protekli period i uticaj Kovida-19 na buduća privredna kretanja.

КОРОНА НЕ МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ ЈАБУКЕ: Представници Војводине и Нижњег Новгорода о утицају вируса на извоз

Foto: J.S.

Predsednik PKV Boško Vučurević istako je da da je tokom prvih osam meseci ukupna robna razmena Vojvodine sa Ruskom Federacijom ostavrena u vrednosti od skoro 705 miliona evra.

Direktor Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Srbiji Andrej Hripunov kazao je da je  u uslovima pandemije onlajn-konferencija predstavlja dobar za pregovore o razvoju poslovne saradnje.

- To znači da ekonomija ne može da stane već mora da dobije novi smer saradnje, a sve sa ciljem uspostavljanja kontakata među privrednicima - naglasio je Hripunov.

S obzirom na činjenicu da je najznačajniji izvozni proizvod u Rusku Federaciju jabuka, konferenciji su prisustvovali i privrednici koji ovaj proizvod plasiraju na rusko tržište.

Tako je Mitar Deurić, vlasnik kompanije "Atos Fructum", istako  da je njegovo preduzeće pre 10 godina počeli izvoz na rusko tržište ali da u ovom trenutku izvoze i u druge zemlje. Pre dve nedelje prve jabuke otišle su i na indijsko tržište jer Kompanija "Atos" godišnje  proizvede preko 10.000 tona jabuka.

Izvozom je zadovoljan i Nikola Kotarac, direktor zemljoradničke zadruge "Voćar" iz Slankamena koja je nastala udruživanjem 41 zadruge, a koja takođe već deceniju plasira svoje proizvode na rusko tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere