KINEZI PRAVE NAJDUŽI TUNEL U SRBIJI: Iriški venac će biti dugačak više od tri kilometra, prolaziće ispod Fruške gore (VIDEO)

Novosti online

20. 09. 2020. u 22:29

КИНЕЗИ ПРАВЕ НАЈДУЖИ ТУНЕЛ У СРБИЈИ: Иришки венац ће бити дугачак више од три километра, пролазиће испод Фрушке горе (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

RADOVI na Fruškogorskom koridoru od Novog Sada do Rume počeće iduće godine i biće vredni 606 miliona evra.

Dužina budućeg koridora je 47,7 kilometara, a spojiće Koridor 10 i Koridor 4. Zanimljivo je da će se na njemu naći i tunel „Iriški venac“ dužine 3,5 kilometara, koji će biti najduži u Srbiji.

Izgradnjom nove brze saobraćajnice, Novosađanima će Aerodrom „Nikola Tesla“ biti dostupan za manje od pola sata.

Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – granica sa Bosnom i Hercegovinom. Koridor će povezati i tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće problem prelaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig. Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru dužine 3,5 kilometara, od Iriga do Paragova i još jedan most preko Dunava u dužini od 1,8 kilometara.

Ova saobraćajnica ima za cilj da izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka „Fruška gora“ kroz tunel „Iriški venac“.

Komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, vredan 606 miliona evra, usvojen je na sednici Vlade Srbije, a u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture podsećaju da je Srbija pre mesec dana dobila potvrdu kineske Eksim banke, odnosno kineskog ministarstva, da je odobren kredit za finansiranje tog projekta.

- Sve nadalje sada su tehničke stvari. Mi ćemo do kraja godine završiti projektno-tehničku dokumentaciju i verujem da ćemo do kraja sledeće godine konačno moći da počnemo radove na Fruškogorskom koridoru - navode iz Ministarstva za građevinarstvo.

Oni ističu da će početak radova zavisiti i od usklađivanja sa sredstvima iz budžeta, jer deo avansa daje Vlada Srbije, a drugi deo ide iz kredita i navode da je izgradnja Fruškogorskog koridora važna kako bi se nadovezao na deonicu Ruma – Šabac – Loznica.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

veselnik

21.09.2020. 01:39

"Komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, vredan 606 miliona evra, usvojen je na sednici Vlade Srbije"..."Mi ćemo do kraja godine završiti projektno-tehničku dokumentaciju"... Ko je ovde lud? Ne znaju koliko i kakvih radova da ce da bude, to se sagledava POSLE projekta, a znaju koliko ce da kosta? 1. "47,7 kilometara" puta - po koliko miliona za km u ravnici? 2. "na njemu naći i tunel „Iriški venac“ dužine 3,5 kilometara"- koliko dodati za tunel? 3. "još jedan most preko Dunava u dužini od 1,8 kilometara" - koliko dodati za most? Po svetskim cenama to je daleko manje od 300 miliona, ostalo je za sposobnu naprednu politiku, kreditne troskove, ugradjivanja i kradje!

veselnik

21.09.2020. 18:11

@veselnik - Dodatak: "od Niša do Pločnika ... (77 kilometara, sa tunelom u zoni Prokuplja gde zaobilazi naselje sa severne strane i ulazi u izrazito brdoviti teren)"... "Procenjeno je da će radovi koštati oko 240 miliona evra"! Znači finansiranje POD KONTROLOM Evropske investicione banke diktira cenu od 3,11 miliona eura po kilometru, a "direktan sporazum" sa kineskom Exim bankom (i kineskim izvođačem) dozvoljava 25,25 miliona eura po kilometru (606 miliona za 24 kilometra)!

veselnik

21.09.2020. 18:24

@veselnik - Ispravka prethodnog komentara: 12,70 miliona eura za kilometar autoputa (606 miliona za 47,7 km) u direktnoj pogodbi sa Kinezima je "samo" 4 puta više od cene pod kontrolom Evropske investicione banke od 3,11 miliona eura za kilometar (240 miliona evra za 77 km) za Niš - Meredare.

dzudza basadzija

21.09.2020. 09:45

SAMO PITAM:AKO "KORIDOR",PO SELJACKOM PUTNI PRAVAC,NOVI SAD,RUMU,SABAC,LOZNICU PA DO GRANICE SA...CE POVEZIVATI TRI OPSTINE...NOVI SAD,IRIG I RUMU...ALI CE SE DOTACI I ZASEOKA,SABAC,LOZNICA,KOJI CE USKORO BITI PRIPOJENI OPSTINI SURCIN,U POHODU BEOGRADA NA SLOBODNE TERITORIJE.MALO NELOGICNO LOGICNO OPISIVANJE TIH POVEZIVANJA...JDAN MALI KURS GEOGRAFIJE...?CINI CUDA!

Ivan

21.09.2020. 14:11

Ovo je sjajno ako bude istina, pogotovo za ljude koji zive u Irigu, kuce im se ruse, al nema to veze bitno da znate prduckate. Pitajte ljude u Irigu sta misle o tome. Briga njih ko je na vlasti bitno je ljudi da se gradi i radi, a ko blize vatri taj se bolje ogreje, a mi mozemo samo da zavidimo svi to rade svuda u svetu. Use i u svoje kljuse zivi svoj zivot i pusti druge da zive.Sve sami ekonomisti a zive od socijalne. Ccccccc